Nu de zomer voorbij is, rijdt de Samana-winkelbus opnieuw drie dagen per week rond om minder mobiele Diksmuidelingen naar een winkel te brengen.  Op maandagnamiddag, dinsdagnamiddag en vrijdag worden de deelnemers thuis opgepikt om ze vervolgens gratis naar hun supermarkt te brengen.  En uiteraard worden ze achteraf, met hun boodschappen, terug naar huis gebracht.  Maar daarnaast worden de deelnemers ook naar de dorpsrestaurants gebracht.  Wie mee wil met de winkelbus moet wel vooraf zijn plekje reserveren.  De bus is uitgerust met een rolstoellift zodat ook mensen die minder mobiel zijn mee kunnen.  Wel zoekt Samana nog steeds vrijwilligers om de deelnemers te begeleiden of om achter het stuur van de winkelbus te kruipen.

Samana is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers. En daarin past dus de inzet van de winkelbus. Zo worden de deelnemers niet alleen naar de winkel of het dorpsrestaurant gebracht, ze krijgen ook een fijne namiddag waarbij ze ook een babbel kunnen hebben. Vrijwilligers komen dan ook in een dankbare groep terecht en wie zich geroepen voelt om aan dit project mee te werken kan ook zijn momenten opgeven die haalbaar zijn.

En dat dit vrijwilligerswerk dankbaar is wordt ook nog onderstreept door de getuigenis van de 87-jarige Urbain die Samana kon optekenen. “Vroeger deed mijn vrouw altijd de boodschappen, heel uitzonderlijk duwde ik eens het winkelkarretje. Maar zelf boodschappen doen? Nee, dat heb ik nooit gedaan.”

En Urbain vervolgt: “Toen ik later nog eens minder mobiel werd, vroeg ik aan anderen om mijn boodschappen mee te brengen. Maar ik vergat altijd wel iets te noteren op mijn lijstje. Nu ik kan winkelen met het winkelbusje gaat dat veel beter. Een vrijwilliger van Samana komt mij thuis ophalen, stopt desnoods voor geld bij de bank en rijdt dan met me verder naar de winkel waar ik wil zijn. Zo kan ik nu zelf kiezen en ik doorloop alle winkelrekken zodat ik niets vergeet. Die vrijwilligers zijn fantastisch, je mag hen alles vragen. Op het busje is het dan ook nog eens plezant. Je maakt een fijn babbeltje en al woon ik heel mijn leven al in Diksmuide, ik zie tijdens de rit toch altijd nieuwe plekjes. “

Wie graag wil meerijden of de deelnemers wil meenemen naar de winkel in Diksmuide is altijd welkom. Men kan hiervoor contact opnemen met Samana, hetzij telefonisch 051/75.00.37 of per mail aanbod.wvl@samana.be. (DLD)