Aswoensdag valt altijd 46 dagen vóór Pasen. Toch heeft de rooms-katholieke kerk het steevast over de veertigdagentijd. Maar dat verwijst naar de veertig vastendagen, de zondagen in deze periode zijn dat niet en tellen bijgevolg niet mee. Voor de Diksmuidse veertigdagentijd werd op het decanaal secretariaat Ramses Shaffy-gewijs, weliswaar in een kortere vorm, in de drie trefwoorden Vast-Bid-Geef (afbeelding) de drie pijlers van het evangelie symbolisch uitgewerkt. En met de zegening van de as en de uitreiking van askruisjes start op aswoensdag 14 februari om 18.30 uur de veertigdagentijd met een eucharistieviering in de kerken van Diksmuide, Esen en Oostkerke.

Na deze vieringen zal men ook voor 3 euro een vastenscheurkalender kunnen kopen.  En na de viering in Diksmuide is er ook een soepverkoop waarvan de opbrengst naar Broederlijk Delen gaat.  In enkele Diksmuidse kerken zijn er doorheen deze periode ook kruiswegen.  In Diksmuide wekelijks op vrijdag om 18 uur, behalve op 1 maart.  In Esen op vrijdag 1 en vrijdag 15 maart om 18.30 uur met een gezongen kruisweg  met het Sint-Pieterskoor en in de kerk van Oostkerke op vrijdag 23 februari om 18.30 uur.  In Pervijze is dat nog op vrijdag 8 maart om 18.30 uur en in Woumen op vrijdag 23 februari om 18.30 uur.

In de Woumense kerk zijn er verder nog kruiswegmeditaties op de vrijdagen 1, 8, 15 en 22 maart, telkens om 18 uur tijdens de eucharistieviering.  Tenslotte is er nog in de Diksmuidse kerk op vrijdag 1 maart om 17.30 uur aanbidding met biechtgelegenheid.  En op donderdag 14 maart kunnen de gelovigen ook nog kennis maken met de Islam.  In de kerk van Beerst is er immers om 19.30 uur een geloofsavond met Inge Cordemans die als thema meekrijgt “Kennismaking met de Islam”.  Vanaf zaterdag 23 maart starten met de vieringen van palmzondag nog de Goede Week die uitmondt in Pasen op zondag 31 maart. (DLD)