Deze week werden de winnaars van de derde editie van The Litter Challenge bekend gemaakt. The Litter Challenge is een reeks gratis interactieve workshops die Colruyt Group samen met GoodPlanet Belgium organiseert voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Doel is jongeren bewust maken voor de problematiek van zwerfvuil en de leerlingen uit te dagen om een originele oplossing voor het probleem te bedenken die gedragsverandering omtrent zwerfvuil stimuleert. Vervolgens worden de projecten die de leerlingen ontwikkelden door een jury beoordeeld. Bij de 4 beste voorstellen die in de prijzen vielen was ook het project van het zesde jaar Humane Wetenschappen van ’t Saam campus Aloysius, het vroegere college.  Zij pakten uit met een verpakkingsloos winkeltje om afval te verminderen en zwerfvuil te vermijden.

De leerlingen zetten hun tafel, die dienst doet als winkeltje, op de speelplaats waar ze verpakkingsloze producten uit de Oxfam-wereldwinkel verkopen.  Daarnaast verkopen ze er ook popcorn (foto).  Maar hun klanten-leerlingen moeten dus wel hun eigen doosje meebrengen.  Bedoeling van de organisatoren, die naast het Diksmuids project ook projecten van jongeren uit Seraing, Anderlecht en Schoten in de prijzen lieten vallen, is om het komend project deze projecten op de planning te zetten om effectief uit te voeren.  In het Diksmuids college zal dit initiatief alvast verder gezet.

Het is uitkijken of dit reeds vanavond, vrijdag 20 mei, niet alleen onder de aandacht van de leerlingen maar ook van de bezoekers aan het schoolfeest gebracht wordt.  Het schoolfeest gaat door in ’t Saam campus Aloysius vanavond van 17.30 uur tot 21 uur.  Brengen bezoekers vanavond hun eigen doosje mee?  (DLD)