De Antwerpse kunstenaar-striptekenaar-illustrator Jan Bosschaert heeft voor een beperkte reeks Nachtraaf-tripel het klassieke etiket van dit Diksmuids bier opgewaardeerd tot een kunstwerk.  De klassieke vogel op zijn tak, die op ieder flesje staat, werd omgevormd tot een gevleugeld Nachtraafje dat relaxed op een tak van het bier proeft, de fles nonchalant in de andere hand.  Het ontwerp vertaalde zich in een olieverfschilderij dat uiteindelijk verwerkt werd tot een etiket dat op een eerste beperkte reeks 2020-Nachtraaf komt.  Dat wordt een speciale versie van de klassieke Nachtraaf-tripel die te koop zal zijn in 75cl-flessen.  Deze wordt aangeboden in een beperkte genummerde reeks van 500 flessen.  En daarvan is er ook eentje voorbehouden voor een bezoeker van www.eDiksmuide.be.  Er is immers vandaag een dergelijke exclusieve fles Nachtraaf te winnen.
We noteerden zaterdag 609 bezoekers en Gerda Debruyne was er met 577 het dichtst bij.  Zij mag eerstdaags de speciale Nachtraaf Tripel met het etiket van Jan Bosschaert in ontvangst nemen.

Striptekenaar Jan Bosschaert, die ondermeer een aantal albums uit de Urbanus-reeks tekende en ook bekend is in de stripwereld met zijn reeksen Sam en Jaguar, is ook illustrator.  Hij levert niet alleen werk aan ondermeer VRT en uitgeverijen, hij maakte ook platenhoezen en affiches.  Nu heeft hij dus ook het bieretiket van een beperkte reeks Nachtraaf-tripel aangepakt.  Diksmuides Nachtraaf-brouwer Lieven Onraedt kent de kunstenaar al een kwarteeuw en is steeds fan geweest van zijn werk.  Lieven Onraedt : “Ik contacteerde Jan om mee te werken aan dit project en kreeg vrij snel enkele schetsen in zijn eigen typische stijl: tegelijk sympathiek en een tikkeltje ondeugend. Een omschrijving die voor mij perfect bij een goeie Nachtraaf past.” Het uiteindelijk resultaat is een olieverfschilderij geworden, dat in de lay-out van de bestaande grafische huisstijl werd gegoten. Niet alleen krijgt elk van de 500 flessen een uniek nummer op het etiket, het zit ook feestelijk verpakt in een stijlvolle kokerdoos waaraan ook een luxe-A3-reproductie van het schilderij is toegevoegd.”  En ook Jan Bosschaert vond het een leuke opdracht. “Toen ik het bestaande etiket zag, was ik al blij verrast”, zegt hij. “Je ziet nogal wat brol passeren bij die artisanale bieretiketten maar dit was er eindelijk ééntje met smaak”.

Het recept van dit bier in deze grotere 75 cl-flessen is exact hetzelfde als de klassieke Nachtraaf Tripel-Blond. Toch smaakt deze ‘Limited Edition’ nét iets voller en zachter, zo vernemen we van Nachtraaf-brouwer Lieven Onraedt. “Bieren van hoge gisting met nagisting op de fles verschillen qua smaak altijd een beetje naargelang het volume van de fles waarin ze gebotteld zijn. Zeker na bewaring zal de smaak anders evolueren in een 33cl flesje dan in een 75cl”.  Voor Lieven Onraedt is er, na de culinaire randproducten als de paté, de kaas en de bierbitterballen nu dus een cultureel-artistieke knipoog. Voor de Diksmuideling opnieuw een bijkomende dimensie aan de beleving rond de bieren, wat stilaan het stokpaardje bij Nachtraaf is.

En Nachtraaf heeft speciaal één van de 500 flessen van deze beperkte reeks gereserveerd voor een bezoeker van www.eDiksmuide.be.  En deze kan vandaag nog gewonnen worden.  Laat ons weten, voor vandaag middernacht per mail aan redactie@eDiksmuide.be hoeveel bezoekers www.eDiksmuide.be vandaag mocht tellen.  Hoeveel dat er waren, dat leest men vanaf zondag op onze statistiek onderaan onze nieuwspagina.   De winnaar die het exacte aantal kan raden, dan wel er het dichtst bij zit, krijgt een 75 cl-fles Nachtraaf-tripel, met het kunstetiket en een reproductie van het olieverfschilderij.
En voor wie niet kon winnen, ook geen probleem.  De flessen worden vanaf half november voor 12 euro te koop aangeboden in de klassieke Nachtraaf-verkooppunten, net op tijd voor de eindejaarsperiode maar wel zolang de voorraad strekt. Wel denkt men bij Nachtraaf al voor volgend jaar aan een vervolg, zij het dan in een andere gedaante. (DLD)