Diksmuide is na enkele incidenten in de ban van de drug flakka. Diksmuids burgemeester Lies Laridon wil dit met harde hand aanpakken, ze wil flakka uit de Diksmuidse straten. Ze deed dan de voorbije dagen een oproep via diverse media om gevallen van dergelijk drugsgebruik te melden bij de politiediensten. Maar er wordt gewerkt op 2 snelheden want volgens schepen voor drugsbeleid Marc De Keyrel wordt ook nog steeds gesensibiliseerd. Daarvoor wordt gewerkt vanuit het drugsoverlegplatform (DOP) dat de voorbije maanden al heel wat campagnes opzette en nog zal lanceren. Hiervoor werd het DOP ook al door de lokale politie geïnformeerd over flakka.

De drug flakka kwam de voorbije weken in Diksmuide in beeld in de stationsomgeving en in een inmiddels gesloten herberg in de IJzerlaan waar zich een tiental jaar terug nog jeugdhuis The Shelter bevond (foto Google). Lijkt op korte termijn burgemeester Lies Laridon vooral de repressieve kaart te trekken, voor schepen Marc De Keyrel moet er ook op lange termijn gekeken worden. En dat doet hij met het drugsoverlegplatform waarvan de stuurgroep advies geeft aan het stadsbestuur over drugspreventie. De klemtonen liggen op het coördineren en uitvoeren van een preventiebeleid, het verspreiden van informatie naar de bevolking, het uitvoeren van sensibiliseringscampagnes, het hulpverleningsaanbod verkennen en de noden in kaart brengen en het stimuleren en ondersteunen van preventieprojecten voor jongeren en volwassenen.

Sinds 2023 is een vernieuwde stuurgroep actief en deze heeft al campagnes gelanceerd in scholen en in het uitgaansleven. Daarnaast kwam ze in beeld met infostanden, op sociale media en tijdens de jongste editie van het jongerenfestival Sunbeam. En nog deze maand wil men ook de druglijn promoten via broodjeszakken van de broodjeszaken en via borden bij glasbolcontainers. Volgend schooljaar komt er ook nog een schoolvoorstelling voor secundaire scholen in CC Kruispunt. Daarnaast wordt ook de stuurgroep zelf geïnformeerd over Diksmuides fuifbeleid, de taxicheques, de werking van AA, drugs in het verkeer en dus ook flakka. Voor schepen van drugsbeleid Marc De Keyrel onderneemt DOP heel wat acties rond preventie en sensibilisering. En in de nabije toekomst wil ze dus nog meer bijkomende acties ondernemen. (DLD)