Diksmuide heeft beslist om 3.500 euro, goed voor 700 vaccins te storten aan het Covax-programma dat zorgt voor een wereldwijde samenwerking om de ontwikkeling, productie en eerlijke toegang tot nieuwe Covid-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen.  Dit project moet er ook voor zorgen dat alle landen, ook de armste landen ter wereld, bereikt worden. Zo krijgen ook mensen in de armste landen de toegang tot Covid-vaccins.  Naast deze gift doet Diksmuide ook een oproep aan zijn inwoners om zelf een individuele gift te storten aan het Covax-programma.   Een gift van 5 euro zorgt al voor een bijkomende vaccin.  Intussen ligt er nog een ongebruikt spaarpotje van 75.000 euro bij de Diksmuidelingen.  Wie doet wat daarmee?

Jaarlijks voorziet het stadsbestuur een bedrag van 6.100 euro voor het ondersteunen van structurele hulp en noodhulp. En daarvan gaat nu, op voorstel van de noordzuidraad, de goeie helft van dat bedrag naar het Covax-programma.  Maar ook de Diksmuideling zelf kan volgens schepen Gaby Verstraete, bevoegd voor de noordzuidbeleid, dus nog een duit in het zakje doen en zo helpen om de covid-vaccins naar de armste landen ter wereld te brengen en zo ook op dat vlak de kloof tussen de landen te verkleinen.  Een prikje van de hoop kost 5 euro, de kostprijs van een vaccin, logistiek inbegrepen.  Men kan een bedrag storten via het invulvormulier van Unicef (klik hier) Unicef stort deze bedragen vervolgens integraal door naar het Covax-programma. Vanaf een gift van 40 euro wordt men doorverwezen naar de officiële site van Unicef.  Zo kun men een fiscaal attest ontvangen voor de gift die aftrekbaar is op de belastingsaangifte.

Maar intussen blijken nog voor zowat 75.000 euro aan Diksmuidebonnen die de Diksmuidelingen vorig jaar kregen, nog steeds niet gebruikt.  Deze bonnen, ter waarde van 10 euro die men kreeg, kunnen nog ingewisseld worden tot 1 december.  Diksmuidebonnen, die afgegeven worden in het Sociaal Huis, worden doorgegeven aan Welzijnschakel ’t Vlot die ze bezorgt bij Diksmuidse kansarmen.  Wat er gebeurt met de som van de nog niet gebruikte Diksmuidebonnen is nog niet duidelijk.  Het bedrag van 75.000 euro zou alvast goed zijn voor … 15.000 vaccins. (DLD)