In het gebied van de Blankaart werd een nieuw wandelnetwerk uitgewerkt dat goed is voor 105 kilometer wandelplezier.  Via 78 wandelknooppunten kan men van het provinciedomein De IJzerboomgaard via heel wat trage wegen, door natuurgebied De Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen, helemaal tot in Boezinge. Toch hoeft men uiteraard niet noodzakelijk de volle 105 kilometer te wandelen, men kan zijn eigen knooppuntenparcours uitstippelen of opteren voor één van de twee bewegwijzerde suggestielussen van 10 km en 6,5 km, de Blankaartwandelroute en de Drie Grachtenwandelroute.  Verder is het Blankaartnetwerk ook verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland.  De ideale gids om dit netwerk te ontdekken is uiteraard de kaart van het wandelnetwerk dat op het Diksmuids toerismekantoor te koop is voor 8 euro.

Voor Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van de provinciale toeristische dienst Westtoer en provinciaal gedeputeerde, zijn stilte, water, weidse landschappen, vogels … en regelmatig een lekkere stopplaats de vijf ingrediënten die elke wandeling top maken. En volgens haar biedt het wandelnetwerk De Blankaart ze alle vijf. Vanuit Diksmuide stapt de wandelaar via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling verder door de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Impressionant daarbij is onderweg het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart. Bezoekers vinden daar ook uitkijktorens (foto) om naar de vele vogels te turen. En natuurlijk is ook in deze regio het oorlogsverleden van de Westhoek tastbaar aanwezig. Het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer brengt wandelaars langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.

Het wandelnetwerk De Blankaart is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt vzw, het Regionaal Landschap Westhoek, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, De Vlaamse Waterweg nv, Trage Wegen IJzergemeenten, De Watergroep, de gemeenten Houthulst, Lo-Reninge en Langemark-Poelkapelle en de steden Diksmuide en Ieper. (DLD)