Kasseien_Grote_MarktIn vele steden en gemeenten knipperen de rode alarmlichten: velen dreigen blut te raken en moeten zich, na de vette jaren de komende magere jaren noodgedwongen een streng dieet opleggen onder de vorm van personeelsvermindering, minder investeringen en een beperktere dienstverlening.  Ook Diksmuide moet alert blijven maar moet zich, mede dankzij haar zuinig beleid van de vorige jaren en de bevolkingsaangroei, alleen een gezond dieet opleggen: geen drastische personeelsingrepen en een behoud van de dienstverlening voor de bevolking.  Daarnaast is er tijdens deze legislatuur ook nog ruimte voor investeringen.  In het oog springen vooral een tweede sporthalle,de heraanleg van de Grote Markt, de Bortierlaan en het Esenplein, een nieuw ontmoetingscentrum voor Woumen, diverse fietspaden-projecten en meer fietsenstallingen in het centrum.

Ook al kan Diksmuide nog steeds een gezond financieel rapport voorleggen, toch zullen structurele maatregelen zich opdringen.  Zoniet zal Diksmuide vanaf 2016 geconfronteerd worden met een jaarlijks tekort van 750.000 Euro zo rekende financiënschepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) voor.  Toch mag dat niet ten koste gaan van de dienstverlening, integendeel, deze moet versterkt worden, zo beklemtoonde burgemeester Lies Laridon (CD&V) op de persvoorstelling van het beleidsplan voor deze legislatuur. Haar sportfaciliteiten, het cultuurcentrum, de bibliotheek, het kunstonderwijs, het zorgt dat Diksmuide een voortrekkersrol heeft voor hele de regio.  Daarnaast wil ze ook een vooraanstaande rol spelen bij de brandweerhervorming en het zwaartepunt van de regionale brandweer naar Diksmuide brengen.  Ook de urnenkerk in Lampernisse die door de stad wordt gerealiseerd moet open staan voor de hele regio.

Zonder in te boeten op de dienstverlening zal men toch besparen op werkingskosten.  Bij wijze van voorbeeld haalde schepen Vanlerberghe de selectieve straatverlichting aan waarbij men tussen middernacht en 4 uur 1 op 2 straatlichten kan doven.  Door ook meer de digitale kaart te trekken wil men besparen op de administratieve papierberg.  Ook de personeelsuitgaven moeten dalen, al hoeft dit niet meteen tot naakte ontslagen te leiden.  Cijfers kleven op natuurlijke afvloeiingen is evenmin aan de orde, wel zal bij uitdiensttredingen de vervanging geëvalueerd worden.  Belangrijk hierbij zal de doorgedreven samenwerking tussen stad en OCMW zijn.  Tenslotte wil men ook de koopkracht van de Diksmuideling vrijwaren door het gemeentelijk aandeel in zowel de onroerende voorheffing als in de personenbelasting te bevriezen.  Wel komt er een hogere taks op reclameborden om de wildgroei in het landelijk buitengebied een halt toe te roepen.  Toch hoopt schepen Kurt Vanlerberghe dat deze hogere belasting niet zorgt voor grote opbrengsten voor de stadsontvanger, hij ziet immers liever de reclameborden-vervuiling verdwijnen.

Tussen 2014 en 2019 wil Diksmuide 43 miljoen investeren.  Hiervoor rekent ze op bijna 20 miljoen aan subsidies.  Op het boodschappenlijstje staan de randparking aan de Beerstblotestraat, het verbeteren van landelijke wegen en het inrichten van dorps- en stadscentra, het onderhoud en de renovatie van voetpaden, meer fietsenstallingen in het centrum, rioleringsprojecten en de heraanleg van wegen en pleinen.  Het Esenplein, dat men groener wil, zou gerealiseerd worden in 2014-2015, in de Bortierlaan komt er in 2014 een wandelboulevard, de weg krijgt er een nieuwe toplaag en de weegbrug wordt verwijderd.  De Grote Markt wordt ook al in 2015 een multi-functioneel plein.  Momenteel onderzoekt men enerzijds de mogelijkheid van een ondergrondse parking en anderzijds wordt ook de huidige rijrichting geëvalueerd.  Daarnaast gaat men ook verder met de aanleg van diverse fietspaden langs de drukke invalswegen.

Andere aandachtspunten in het beleidsplan 2014-2019: verderzetting 3-Mussenproject voor de Handzamevallei, aanpak blackpoints bij OC De Kring in Keiem en het Klein Kasteeltje bij het VTI, een hondenuitlaatplaats, de uitbreiding van de infrastructuur van het basisonderwijs en de realisatie van jeugdinfrastructuur in Leke, de realisatie van het woonproject van 8 hectaren op het voormalig voetbalplein Vandenweghe, een keer per maand een dorpsrestaurant (met start in Pervijze, Oostkerke, Lampernisse en Stuivekenskerke), een sociale winkel, een nieuw ontmoetingscentrum in Woumen en een functioneler OC in Pervijze, een tweede sporthalle, verlichting voor de tennisterreinen, nieuwe rekken in de bibliotheek, een trekkenwand en podiumvloer in CC Kruispunt en investeren in de basisinfrastructuur van de ontmoetingscentra. (DLD)