Ook na de realisatie van fase 2 van de zuidwestelijke omleidingsweg met ondermeer het rondpunt in de Kaaskerkestraat, blijft de Frontzate in Kaaskerke onderbroken. Waar deze fietssnelweg tussen Nieuwpoort en Diksmuide normaal eindigt in de schaduw van de IJzertoren aan de IJzerdijk, moeten fietsers nog steeds vanaf het rondpunt bij Delhaize de drukke gewestweg volgen naar de Hoge Brug. Wel wordt tijdens de paasvakantie in het afgesloten deel de bypass aangelegd die de bestaande vlonder moet vervangen. Maar voor de aansluiting met de Frontzate is het wachten op de fase waarin de ondertunneling van de spoorweg is voorzien.

Volgens gedeputeerde Jürgen Vanlerberghe is het gedeelte van de Frontzate van 660 meter na de bypass ter hoogte van het KTA die begin april wordt aangelegd en het rondpunt in de Kaaskerkestraat eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer. En vermits dit fietspad wordt meegenomen in de werken van de omleidingsweg onder de spoorweg, is het voor de provincie niet mogelijk een timing voorop te stellen waarbinnen de Frontzate weer zijn rechtstreekse verbinding met de IJzerdijk krijgt. Een termijn voor deze fase van de ringweg, waar niet alleen de ondertunneling van de spoorweg maar ook de nieuwe brug over de IJzer is voorzien, is nog niet bekend..

Maar bij de werken aan de Frontzate, waarbij de bypass de fietsers rond de poel zal leiden en waardoor de voor fietsers gevaarlijk geworden vlonderbrug (foto archief) kan vervangen worden, zal de provincie haar deel van de Frontzate voorbij de bypass heraanleggen in halfverharding tot aan de eigendomsgrens met AWV. Vanaf dat punt zal fietspad tijdens de volgende fase verhard worden langs de ringweg. De halfverharding van het gedeelte tussen de bypass en de IJzerdijk is tot dusver in goede staat. Tenzij er uiteraard schade wordt gemaakt tijdens de werken van de bypass, wordt dit deel niet heraangelegd. (DLD)