Eén van de pistes als alternatieve centrumparking waarmee het Diksmuids stadsbestuur rekening houdt, is de ruimte die vrij komt wanneer het huidig zwembad De Kupe (foto) verhuist naar het sportdomein De Pluimen.  Dat bleek niet alleen bij de voorstelling van het nieuw parkeerbeleid, toen een centrumparking op De Kupe-gronden als een eventueel alternatief voor het lang parkeren in het centrum naar voor werd geschoven.  Ook op de laatste gemeenteraad liet schepen Kurt Vanlerberghe zich ontvallen dat deze piste hem door de senioren ook al was voorgesteld als alternatief.  Of De Kupe een nieuwe centrumparking wordt is uiteraard nog niet zeker, wat wel als een paal boven water staat is, als deze er dan al zou komen, dit zeker niet voor morgen is.

Of een centrumparking op deze locatie een waardig alternatief is, zal wellicht al de komende maanden blijken want de huidige parking en aansluitende parkeerplaatsen bij De Kupe zijn nu ook opgenomen in de zone voor het langparkeren in de namiddag.  Vanaf 14 uur hoeft men er zijn parkeerschijf niet meer te plaatsen.  En via het park kan men makkelijk te voet van de parking naar het centrum.  Maar bij de, tijdens de voorbije maanden uitgevoerde tellingen was wel al gebleken dat deze parkingplaatsen duidelijk onderbezet bleven als 2 uurs-blauwe zone.  Het is nu afwachten of de aantrekkingskracht zal verhogen als zone voor langparkeren in de namiddag.
Maar of een centrumparking op deze locatie ook kan of mag binnen het huidig Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de stationsbuurt, is nog een andere vraag.  Dit RUP ligt overigens momenteel nog steeds te wachten op een beslissing van de Raad van State.   De wijkbewoners van de stationsbuurt waren immers naar dit rechtscollege gestapt omdat ze het niet eens waren met de zienswijze van het stadsbestuur voor hun buurt.  Momenteel is in de procedure de auditeur aan zet. In het huidig RUP voorzag het stadsbestuur deze gronden te verkopen aan projectontwikkelaars om er nieuwe appartementsgebouwen te bouwen.  Wordt dit alvast aangevochten door de wijkbewoners, volgens hun woordvoerder Paul Claus past ook een centrumparking op de gronden van De Kupe niet binnen het huidig RUP.  Wil Diksmuide op deze site een parking bouwen, dan zal een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan zich opdringen.  Voor Paul Claus leven er alvast enkele interessante ideeën bij de bewoners van de stationsbuurt voor de invulling van deze locatie.
Maar ook al komt er alsnog een juridische oplossing voor de huidige impasse rond dit RUP Stationsbuurt, dan nog is het de vraag of deze gronden ook snel vrij zullen komen, want daarvoor is het op zijn beurt wachten op de bouw van het nieuwe zwembad.  En ook in dat dossier werd al wat vertraging genoteerd.
Kortom, als er al een centrumparking op de gronden van De Kupe kan komen, dan nog zal dit (nog) niet voor morgen zijn. (DLD)