Ook in Diksmuide gaf de lokale afdeling van de Fietsebond vrijdagmorgen zijn jaarlijks applaus voor de fietsers die naar school, het werk of de winkel gaan. Met deze symbolische actie wilde men volgens voorzitter Erik Eloy hen in de bloemetjes zetten. En van deze gelegenheid maakten deze vrijwilligers ook gebruik om in het belang van de kwetsbare trage weggebruikers het stadsbestuur te herinneren aan enkele aandachtspunten. Er is immers nog steeds heel wat werk aan de winkel.

Het vragenlijstje dat bij het begin van deze bestuursperiode werd overgemaakt aan het stadsbestuur is nog steeds maar gedeeltelijk gerealiseerd. Zo is de veilige en vlotte fietsverbinding van het station tot aan de Grote Markt nog steeds niet gerealiseerd en ook op een fietsvriendelijke maar vooral veilige oversteek aan de Esenweg is het nog steeds wachten. En dan zijn er nog de fietspaden langs de invalswegen naar Diksmuide. Deze verkeren vaak in een slechte staat en met uitzondering van de fietspaden tussen Diksmuide en Pervijze en tussen Esen en Klerken zijn ze ook onvoldoende breed en weinig fietsvriendelijk.
De Fietsersbond vraagt extra budget om oude fietspaden om te vormen. Langs de Oostendestraat zijn deze slecht onderhouden en onaangepast voor elektrische fietsen en spedelecs.

En ook tussen Diksmuide en Woumen is er maar weinig sprake van een veilig en hedendaags fietscomfort. In de dorpskern van Woumen is er zowaar geen veilige plaats en ruimte voor de fietser en ook in Pervijze is een fietsvriendelijke inrichting van de dorpskern een must. Verder vraagt men wanneer er werk wordt gemaakt van de wandel- en fietsverbinding tussen provinciedomein Ijzerboomgaard en De Blankaart. Tenslotte blijft men erg bezorgd over de realisatie van de feitsverbinding tussen Zarren – Esen – Diksmuide. Op het grondgebied van Kortemark is deze fietssnelweg reeds lang een feit maar in Diksmuide blijft men treuzelen. Fietsen door Esen en langs de Esenweg is nochtans levensgevaarlijk. De Fietsersbond vraagt dan ook wanneer Diksmuide hiervoor het initiatief neemt want voor de Fietsersbond haar wringt daar het schoentje. (DLD)