Geachte naamloze mevrouw Heidi. S ….

Met aandacht uw titel gelezen en ook het relaas , dat een volledige weergave is van iemand die De Lijn behartigt en wat ik ook van hen vroeger al meermaals als negatieve reactie op voorgaande voorstellen kreeg !  Neen,  geachte mevrouw die tijden zijn niet alleen voor het openbaar vervoer veranderd , maar er is in het algemeen geen beetje goodwill meer …
Op 17 januari 1955 begon ik op de toenmalige lijn 74 a (vervanging van de vroegere trein) en onder toezicht van de N.M.B.S.  Iedereen  die toen afstapte van de trein komende van Brussel-Adinkerke (De Panne)  had op ieder uur aansluiting rechtstreeks naar de badplaats te Nieuwpoort aan zee noemden ze dat .. Of kwamen de reizigers nu van Luik , Brussel , Gent  of uit de richtingen Kortrijk –Brugge of omgekeerd .  Anno 1977 viel het verdict ..die lijn werd overgenomen door De Lijn …Controle wagens op de weg een controleur en een chauffeur … ( Ze bekeken ons als …dieven ..)  Ik als zakenman in nevenberoep voor geldzaken en verzekeringen en EERLIJK !!  Ik haatte sommigen en zeker de meest onbekwamen onder hen.
Lang verdedigde ik (persoonlijk) het doorrijden tot op de badplaats, niet voor hen die van de trein kwamen,  maar voor onze streekgenoten van Diksmuide . Die voorgaande komende  van de Lijn 73 Brussel- Adinkerke ( De Panne ) moesten maar via Oostende of Brugge naar de( geliefde ) kustlijn … Knokke-De Panne langsheen de kust hun weg vinden !  Maar hier voor de Westhoek verdedigde ik dat met hand en tand.!! Zo vraag ik voor de laatste maal alleen de goodwill om enkel die paar ritten nog te laten doorlopen in de beide zomermaanden.  Voor het gemak van moeders of grootmoeders met kinderen en daar er  verder ook GEEN plaats meer is om de personenwagen te parkeren op de badplaats.   Ook al een voorstel afgewimpeld of niet eens beantwoord , dat er  GEEN autobus meer is vanuit Veurne in de namiddag en dat al jaren de bus met aankomst om 14 uur zomaar  LEDIG terugkeert naar Diksmuide.
Wie kan er vanuit de badplaats met de autobus nog eens naar Diksmuide komen om onze stad  te bezoeken en dit  bij minder strandweer ?   NIEMAND !  Ja,  de Politiek uit de steden Veurne, Nieuwpoort en Diksmuide steken  elkaar best een handje toe voor dit  voorstel . Het brengt alvast een beter gelegenheid voor wederzijdse bezoeken ! Lege straten geven ook lege winkels … en ander zaken . Als het U past , wil ik dit samen met U allen verdedigen tot en met. Telefonisch kreeg ik er al van menigeen een hart onder de riem om voor die zaak op te komen op mijn leeftijd … zonder winstbejag maar wetend waarover ik spreek.

Georges Lanssens