Nadat men eerder al in het volkstuintjescomplex ’t Spoor plantbakken had voorzien zodat de bewoners van Yserheem met groene vingers er opnieuw hun geliefkoosde hobby kunnen uitoefenen in de buitenlucht, heeft men er bij het Diksmuids OCMW nu ook voor gezorgd dat ook de fietsliefhebbers onder hun bewoners opnieuw kunnen rondpeddelen.  Niet binnenskamers op een hometrainer maar wel op de gewone openbare weg, in de buitenlucht.  Daarvoor heeft men een duofiets aangekocht.  Zo kunnen ook de minder mobiele Yserheembewoners samen met hun ergotherapeut opnieuw met de fiets de baan op, elk op hun eigen ritme.

De Fun2Go is een duofiets waarbij de gebruikers naast elkaar zitten op deze driewieltandem.  Een persoon, veelal de begeleider, stuurt en beiden kunnen trappen.  Maar de hoofdbestuurder kan wel de manier van het meefietsen van de bijrijder instellen.  Ofwel fietst de bijrijder gewoon mee op het tempo van de hoofdbestuurder, ofwel bewegen de pedalen van beide rijders onafhankelijk van elkaar.  Daarbij kan de bijrijder nog kiezen om ofwel mee te fietsen op zijn eigen tempo of om helemaal niet mee te fietsen.  Daarnaast is er ook nog een elektromotor die trapondersteuning kan geven.
Voor OCMW-voorzitter Bart Laleman is het ook belangrijk dat beide fietsers naast elkaar zitten, zo hebben ze niet alleen allebei een goed zicht maar daarenboven kunnen ze ook makkelijker een babbeltje doen.  Men kan zonder instap opstappen en verder kan niet alleen de zitafstand aangepast worden, de zittingen zelf kunnen ook draaibaar gemaakt worden waardoor het opstappen eenvoudig wordt.
Deze uiterst wendbare duofiets die om zijn as kan draaien, mag zowel op het fietspad als op de rijweg fietsen.  Geven we nog mee dat ze een gebruikersgewicht heeft van 120 kg per persoon.

Tijdens de voorbije zomermaanden werd de duofiets reeds uitgetest door zowel de ergotherapeuten als de bewoners van Yserheem.  De reacties waren van alle gebruikers unaniem positief zodat het OCMW besliste deze duofiets die een slordige 6.200 euro kost, aan te kopen.  Bij de voorstelling mocht de 88-jarige Yserheembewoner Valère Depoorter alvast een demonstratie geven met OCMW-voorzitter Bart Laleman.  Voor de Yserheembewoner, die vroeger veel fietste, biedt deze duofiets alvast de mogelijkheid om zijn geliefkoosde hobby opnieuw regelmatig uit te oefenen.  (DLD)