ediksmudie_blankaartHet in vraag stellen van 250 Euro voor de werking van een bewonersplatform, voor het Woumens Bewonersplatform (BP) is dat een mes in de rug van alle goedmenende vrijwilligers. Liet het Woumens Bewonersplatform dat weten in een reactie op het voorstel van het Keiems Idee2006-raadslid Marc Deprez die op de voorbije gemeenteraad vroeg om een audit op de werking van de BP’s vooraleer deze elk 250 Euro aan subsidies toe te kennen, het geviseerde raadslid en bij uitbreiding Idee2006 stelt intussen niets tegen de bewonersplatforms te hebben.  Integendeel, voor hen zijn de verenigingen nog steeds de hoeksteen van de Diksmuidse samenleving.  Toch lijkt intussen het kwaad geschied, in Woumen worden de messen geslepen. Woumen en Idee2006 zijn duidelijk op ramkoers.

Het in vraag stellen van 250 Euro blijkt intussen de druppel geweest te zijn die de emmer deed overlopen want reeds eerder werd luid gevloekt onder de Woumense kerktoren.  Dat gebeurde toen het stadsbestuur besliste de gratis consumptie op de dorpsvergadering  te schrappen.  In een reactie plooide het Woumens BP zich meer dan dubbel om haar vrijwilligers toch nog een gratis consumptie te kunnen aanbieden, ook zonder stedelijke steun.  Intussen wordt er tot 6 maal per jaar, door weer en wind, door de vrijwilligers van deur tot deur gegaan met de dorpskrant, flyers of kaarten.  Al was het alleen maar om postzegels te sparen zodat alles budgettair haalbaar blijft.  Plooit iedereen zich in Woumen hierdoor dubbel, intussen recht men zich nu even vlug de rug als ze te horen krijgen dat 250 Euro voor de werking van hun bewonersplatform teveel zou zijn.  Overigens is binnen de werking van het bewonersplatform ook nog te horen dan men wel verplicht was te reageren op deze tussenkomst van raadslid Deprez.  Hoe kan men zich anders verantwoorden tegenover de Woumenaars bij wie men in september gaat bedelen om kaarten te verkopen voor de dorpskrant De Blankaartklok, om enkele maanden later te moeten horen verkondigen dat ze teveel subsidie krijgen …

Intussen plaatst Idee2006 haar tussenkomst in de juiste context.  Ze stelt bij monde van raadslid Marc Deprez dat 250 Euro voor Bewonersplatforms als deze van Woumen maar ook van Pervijze, Oostkerke en Vladslo inderdaad heel weinig is.  Alleen voor BP’s die slechts 2 maal per jaar samen komen is dat overdreven.  Vooral als men weet dat andere verenigingen een hele papierberg moeten trotseren om subsidies te krijgen.
Volgens Marc Deprez heeft Idee2006 enkel gevraagd deze subsidie ook te handhaven voor dorpskranten die via andere kanalen dan de BP’s worden uitgegeven.  Kortom, iedereen gelijk voor de Diksmuidse subsidiewet.  Idee2006 wil dan ook respect voor alle vrijwilligers, niet alleen voor deze van de bewonersplatforms.  Ze ontkent dan ook met klem dat Idee2006 de verenigingen en de vrijwilligers een mes in de rug zou steken, integendeel.  Ten bewijze daarvan haar verzet tegen het uitleenreglement, dat voor haar een molensteen is voor de verenigingen, de billijke vergoeding die de verenigingen zelf moeten ophoesten en de 25 procent verhoging van de tarieven voor sport- en culturele infrastructuur.  Dat tenslotte ook verenigingen en plaatselijke horeca-zaken de dupe zijn van het privaat gebruik van ontmoetingscentra is voor haar ook een brug te ver.

Idee2006 en haar geviseerd raadslid Marc Deprez hopen alvast nog tot een serene dialoog te kunnen komen rond deze problematiek.
Tenslotte ontkent Manu Mackelberg, die als coördinator van het Woumens Bewonersplatform de Woumense stem liet horen, nog ten stelligste hier een persoonlijke afrekening te willen presenteren.  Manu Mackelberg maakte tot een jaar terug nog deel uit van het nu door het Woumens Bewonersplatform geviseerde Idee2006.  (DLD)