Maandagavond kwam het dossier, dat voorziet in de heraanleg van de Grote Markt, de Generaal Baron Jacquesstraat en enkele andere centrumstraten, eindelijk op de tafel van de Diksmuidse gemeenteraadsleden terecht.  Reeds maandenlang slaan meerderheid en oppositie elkaar met argumenten pro en contra om de oren.  Dat kon u ook reeds uitgebreid lezen op eDiksmuide.  Maandag kregen stadsbestuur en oppositie in de raadzaal nog eens ruimschoots de gelegenheid hun welbekende standpunten op een rijtje te plaatsen.  Nuttig, maar enkel voor zij die het voorbije jaar op een andere planeet waren.  Maar rode draad bleef toch wel of er in Diksmuide voldoende draagkracht is voor dit plan, staat een meerderheid van de Diksmuidelingen achter deze plannen.  Eén is er alvast en dat is de politieke bestuursmeerderheid van CD&V en SP.a-open.  Deze keurde dan ook de plannen voor de nieuwe markt goed, de oppositie wou zelfs niet deelnemen aan deze stemming.  Volgens de oppositie houdt het stadsbestuur geen rekening met wat de meerderheid van de Diksmuidelingen echt wil.  Maar is dat zo?

Idee2006 vindt nog steeds dat Diksmuide beter een referendum organiseert om de ware wil van de Diksmuideling te kennen.  Bij N-VA, die ook stelt dat er geen draagkracht is in Diksmuide voor deze plannen, waren er volgens raadslid Bert Laridon ook nog eens teveel vragen en gebreken in het dossier zodat een uitstel meer aangewezen was.
Maar voor schepen Bieke Moerman (SP.a-open) moet men eens kunnen afronden.  Met de opmerkingen gemaakt tijdens participatiemomenten werd het origineel ontwerp reeds bijgestuurd tot wat het vandaag is : een heringerichte markt als ontmoetingsplaats waarop toch nog steeds 101 parkeerplaatsen zijn.  Koning auto is dus nog bijlange niet verdwenen van de Diksmuidse Grote Markt, zo gaf schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) nog mee.  Daarenboven moet men voor hem ook rekening houden met de op vandaag zwijgende meerderheid die alleen vraagt: wanneer begint men er nu eindelijk mee.  Hij betwistte dan ook dat het plan geen draagkracht zou hebben bij de meerderheid van de Diksmuidelingen. Voor burgemeester Laridon (CD&V) heeft de participatie al veel tijd gekost, uitstel is dan ook geen optie meer, het is hoognodig om eraan te beginnen.
Een dag na de gemeenteraad heeft N-VA nog niet beslist of ze met de vastgestelde gebreken de genomen goedkeuring voor dit plan gaat aanvechten bij de hogere overheid.  Alle opties blijven nog open voor haar.  Bij Idee2006 vernemen we inmiddels dat men doorgaat met het organiseren van een referendum.

Deze werken die zowel riolerings- als wegeniswerken voorzien voor de Vaartstraat, het Italiëplein, de Halve Maanstraat, de Generaal Baron Jacquesstraat en de Grote Markt worden begroot op 4,6 miljoen euro.  Het stadsaandeel bedraagt bijna 3 miljoen euro.  (DLD)