Op de voorbije politieraad van politiezone Polder deed het Diksmuids raadslid Kurt Vanlerberghe een opmerkelijk voorstel: waarom het nieuw politiekantoor niet bouwen op de gronden van de vroegere rijkswachtkazerne in de Rijkswachtstraat.  Diksmuide is momenteel al eigenaar van één van de percelen en wil ook de resterende woningen en het brigadegebouw verwerven.  Het voorstel van Kurt Vanlerberghe kwam er toen bleek dat door de te hoge vraagprijs van de Vlaamse Overheid voor het voormalig domein van het Agentschap voor Wegen en Verkeer te Esen het project om er het hoofdkantoor van politiezone Polder onder te brengen financieel niet meer haalbaar is.  Op de volgende politieraad zal een vergelijkende studie voorgelegd worden tussen vier mogelijkheden : de verbouwing van het AWV-domein te Esen, de omvorming van het leegstand financiecentrum in Diksmuide of een nieuwbouw, hetzij op de vroegere rijkswachtsite of op de nieuwe ambachtelijke zone te Kaaskerke.

De Vlaamse Overheid heeft een opmerkelijk hoog prijskaartje van 1,3 miljoen euro gehangen aan het vroegere Esens domein voor Wegen en Verkeer.  Opmerkelijk hoog omdat het domein in een zone van openbaar nut ligt en nieuwe mogelijkheden voor de site hierdoor beperkt zijn.  Daarenboven zijn de gebouwen gedateerd.  Voor politieraadsvoorzitter Lies Laridon is voor de politiebestemming het administratief gedeelte ook te klein en de loods dan weer te groot. Een grondige verbouwing zal zich dan ook opdringen.  Rekening houdend met een bijkomend wijkkantoor voor Diksmuide indien het centraal kantoor naar Esen zou verhuizen, zou het hele project een slordige 8 miljoen euro gaan kosten.
Dan is het de vraag of men bij politiezone Polder dan toch niet beter opteert voor een nieuwbouw op de nieuwe ambachtelijke zone te Kaaskerke.  Maar daar is men dan weer afhankelijk van de realisatie van een gedeelte van de omleidingsweg die ook al op zich laat wachten.
Voor politieraadslid Koen Coupillie moet ook nagedacht worden om het centraal kantoor van PZ Polder onder te brengen in het voormalig financiegebouw aan de Woumenweg.  Maar ook daar moet voor voorzitster Lies Laridon rekening worden gehouden met een gebouw dat 40 jaar oud is en waar misschien asbest in verwerkt is.  Ook daar zal een grondige verbouwing noodzakelijk zijn, als men al het gebouw kan verwerven want dat is op vandaag nog in private handen.  En deze laatste zal wellicht niet geneigd zijn het complex voor een habbekrats van de hand te doen vermits hij op vandaag nog een verzekerd huurcontract heeft lopen met de Belgische Staat tot 2027.
Gezien de reeds geciteerde projecten geconfronteerd worden met allerlei obstakels, vond raadslid Kurt Vanlerberghe het ook zinvol de site van de voormalige Diksmuidse rijkswachtkazerne aan het lijstje van mogelijkheden toe te voegen.  Indien Diksmuide de overige gronden kan verwerven, is het perceel groot genoeg.  Daarenboven moet dan geen bijkomend wijkkantoor voorzien worden waardoor het wellicht zowel financieel als qua timing haalbaar wordt.

De verschillende pistes met hun pro’s en contra’s zal het politiecollege aan de volgende politieraad in november voorleggen. (DLD)