Met de uitvoering van “The Armed Man – A Mass for Peace”, een werk van Karl Jenkins, worden in Diksmuide 100 jaar later de kerstbestanden van de eerste kerstmis, toen de wapens spontaan zwegen aan de IJzer herdacht.  Dit werk, dat reeds meer dan 1000 maal werd uitgevoerd in tientallen landen, wordt op zondag 14 december om 16 uur uitgevoerd in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk door het kamerkoor Aquarius, het vocaal ensemble ‘Le Madrigal” uit Lille en de instrumentale docenten van de Diksmuidse academie.  Is dit de hoofdbrok, daarnaast is er ook nog een historische evocatie van de overdracht in 1914 van de monstrans, het symbolisch kerstgeschenk van de Duitsers voor de Belgen, optredens van leerlingen van de Diksmuidse academie Clemens non Papa en uitvoeringen van creaties van drie generaties West-Vlaamse componisten waaronder de 15-jarige oud-student van SAMW Clemens non Papa, Felix Vermeirsch, zowat de jongste componist van Vlaanderen.

In de aanloop naar de uitvoering van The Armed Man, is er allereerst het optreden van de SAMW-klas Algemene Muzikale Vorming die twee werken van Bart Vermeirsch, directeur van Clemens non Papa brengt.  Verder worden ook nog werken uitgevoerd van drie generaties West-Vlaamse componisten Felix Vermeirsch, Petra Vermote en Roland Coryn.  Zij baseerden zich op teksten van de war poets, zoals ze geselecteerd werden door Tom Lanoye in zijn bundels “Niemandsland” en “Overkant”.

Maar uiteraard wordt het meest uitgekeken naar de uitvoering van “The Armed Man – A Mass for Peace”, een werk dat gecomponeerd werd door de Britse componist Karl Jenkins ter gelegenheid van de millenniumvoering in 2000.  Het werd opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo.  In wezen is het een oproep tegen oorlog, het past dan ook bij de herdenking van de kerstbestanden.  Als gewezen popmuzikant kiest Jenkins voor een klassieke stijl die makkelijk in het oor ligt en die de luisteraar ritmisch prikkelt en emotioneert.  De uitvoering gebeurt door het 24-koppig koor Aquarius en de 35 zangers van Le madrigal de Lille.  Het geheel staat onder leiding van Marc Michael De Smet.  Tijdens de uitvoering van The Armed Man is er live projectie van tekeningen door visual artist Koen Broucke.

Het concert vindt plaats in de Sint-Niklaaskerk op zondag 14 december om 16 uur.  Kaarten kosten 20 Euro en kunnen gereserveerd worden bij CC Kruispunt (T 051/79.32.50 – E info@cckruispunt.be)  Voor jongeren bedraagt de toegangsprijs 5 Euro, groepen vanaf 10 personen betalen 10 Euro per persoon.

Meer informatie over de uitvoerders : www.gc-aquarius.bewww.lemadrigaldelille.fr – www.orfeo.be (DLD)