Op de gemeenteraadszitting van maandagavond wil Diksmuide het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de stationsbuurt definitief laten goedkeuren.  De stationsbuurt had de voorbije maanden reeds heftig geprotesteerd tegen de plannen die Diksmuide had met hun wijk.  Ze diende dan ook bezwaarschriften in.  Volgens het Diksmuids stadsbestuur werd het RUP hierdoor bijgestuurd.  Maar volgens de actiegroep, die volgens haar woordvoerder Paul Claus op een beperkte schaal informatie kreeg over deze aanpassingen, moet er nog een lange weg worden afgelegd om tot een inrichting te komen van de buurt die voor de wijkbewoners aanvaardbaar is.  Men vraagt dan ook om dit punt te verdagen zodat er overleg kan komen tussen stadsbestuur en werkgroep over de toekomst van deze woonwijk.  Zoniet dreigt men procedurefouten in te roepen zodat via een beroepsschrift bij hogere overheden de eventuele goedkeuring nietig kan gemaakt worden.

In het bijgestuurde plan wordt de hoogbouw van het kopgebouw op het burggraaf Frederikplein beperkt tot 6 bouwlagen en tot 4 bouwlagen langs de Lange Veldstraat.  Op een andere projectzone, deze van de site Patersvat, werd de bouwhoogte dan weer beperkt tot het hoogste gebouw dat men in de Stationsstraat vindt.  De actiegroep vindt echter dat de nu voorgestelde hoogten nog dienen beperkt te worden.
Daarnaast bleven nog heel wat punten, zoals de variabele bestemming van de zone van het stedelijk zwembad, ongewijzigd.  Zo wil Diksmuide nog steeds geen rekening houden met de voorwaarden van de schenkingsacte van Laure Frédéricq waarmee bijna 3 hectaren in 1925 aan de Diksmuidse bevolking werd geschonken.  Deze grond moest, volgens deze akte, ingericht worden als openbaar park ter vervanging van het intussen verdwenen Bortierpark.  Reeds in de jaren 50 werden deze bepalingen niet nageleefd toen een deel van de gronden werd verkaveld en verkocht.  Een tweede maal gebeurde dit bij de bouw van het zwembad (foto) en de bijhorende tennispleinen.  Hierdoor werd Diksmuide volgens Paul Claus van de werkgroep toen reeds veroordeeld tot een boete van honderdduizenden Euro’s. Met de huidige plannen negeert Diksmuide opnieuw bewust de voorwaarden van de schenkingsakte want tijdens de gemeenteraadszitting van 28 april liet schepen Eric De Keyser nog weten dat een eventuele schadeclaim of boete moest afgewogen worden tegen de meerwaarde die men zou kunnen krijgen voor deze gronden.

Ook in de projectzone op de hoek van de Parklaan en de Laure Fredericqlaan werden slechts beperkte aanpassingen aangebracht, de bouwhoogte bleef echter behouden.  Verder werd ook vastgesteld dat de terreinen en loodsen van de Lijn werden ingekleurd als bestemming voor openbaar nut, behalve één zone die raakt aan het Burggraaf Frederikplein en de Langeveldstraat.  Tenslotte wil de actiegroep ook dat de voorschriften van het geplande woonerf, die reeds voorzien zijn in het BPA Oostvesten, onveranderd blijven.  De bewoners willen er geen meergezinswoningen of appartementsblokken, maar eengezinswoningen zoals in de overige 3 woonerven.

De actiegroep heeft inmiddels aan het stadsbestuur gevraagd het agendapunt met de definitieve goedkeuring van het RUP Stationsbuurt te verdagen.  Door de groep werd immers ook vastgesteld dat bij de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) vorig jaar ernstige procedurefouten werden gemaakt bij de verkiezingen van de voorzitter en de secretaris.  Hierdoor moet het advies van de Gecoro voor het RUP Stationsbuurt als onbestaande beschouwd worden. Voor de werkgroep nu reeds een gegronde reden om dit RUP door de hogere overheden te laten afkeuren zolang de wettelijke procedures niet correct werden doorlopen.  Dat moet intussen de nodige tijd geven om tot een ernstig overleg te komen rond dit RUP tussen stadsbestuur en bewoners.  De actiegroep roept dan ook de Diksmuidelingen in het algemeen, en de inwoners van de woonwijk Oostvesten in het bijzonder op, om komende maandagavond aanwezig te zijn op de gemeenteraadszitting waarop Diksmuide dit onvoldoende aangepast RUP dan toch definitief wil laten goedkeuren. (DLD)