Vrijdagavond werden de club- en provinciale kampioenen van 2015 gevierd tijdens de jaarlijkse sportkampioenenviering.  Ook de Vlaamse en Belgische kampioenen die een gouden, zilveren of bronzen plak wisten te veroveren werden in de hulde betrokken.  Maar de apotheose bleef natuurlijk de huldiging van de sportverdienste, sportbelofte, sportman en sportvrouw van het jaar.  Dit jaar waren dit respectievelijk Noël Vanacker (KSV Diksmuide), Camille Bouden (zwemmen), Xavier Gryson (langeafstandsloper) en Fenna Vanhoutte (wielrennen).

Noël Vanacker is misschien wel het bekendste gezicht van voetbalclub KSV Diksmuide.  Hij was niet alleen vele jaren scheidsrechter, in 1999 werd hij voor KSV ook de contactpersoon met de Belgische Voetbalbond.  Intussen is hij ook het bestuurslid met de meeste ervaring binnen de club.  Hij verblijft dan ook vele uren op het sportpark De Pluimen.  Voor sportschepen Marc De Keyrel is de titel van sportverdienste meer dan verdiend voor Noël Vanacker.
Camille Bouden haalde vorige week nog de pers met het behalen van de limieten voor het Europees kampioenschap in juli in Hongarije.  Deze sportbelofte is een jonge zwembelofte van de Bruinvissen die momenteel school loopt aan de Antwerpse topsportschool. Wellicht dat haar naam de komende jaren nog regelmatig zal opduiken in het laureatenlijstje van Diksmuides sportkampioenenviering.
Xavier Gryson, de sportman van het jaar, is sportleraar in het VTI van Diksmuide. Hij is al jaren super sportief. Naast spinningleraar was hij ook zwemtrainer en basketbalcoach. Tegenwoordig is hij ook nog een fervent duiker. Maar dit jaar overtrof hij zichzelf met een uitzonderlijke prestatie.   Het is niet zozeer de plaats of de rangschikking die hij behaalde die speciaal is maar wel de wedstrijd waar hij aan deelnam.   Hij nam namelijk deel aan de 30ste editie van de Marathon des Sables en haalde de eindstreep.  Als voorbereiding op deze uitdaging liep hij onder andere de marathon In Flanders Fields, maar dan wel met een zware rugzak. Hij deed de Marathon des Sables bovendien niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het goede doel, de liga van Huntington.  Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers, kon hij hiervoor ook nog eens 7.600 euro inzamelen.
Eerstejaarsbelofte in het wielrennen Vanhoutte Fenna behaalde in 2015 vier overwinningen.  Daarnaast was ze ook geselecteerd voor het Europees kampioenschap in Estland waar ze een 10de plaats behaalde.  Op het WK in het Amerikaanse Richmond werd ze knap 32ste.  Verder behaalde Diksmuides sportvrouw van het jaar nog brons op het Belgisch kampioenschap tijdrijden.  Fenna heeft voor het seizoen 2016 een profcontract getekend bij het Lotto-Belisol-team. (DLD)