Samen van het leven en van sport genieten, dat is de definitie van “sportelen”.  En van het leven genieten en wat sporten, dat zijn ook zowat de ingrediënten van Diksmuides toeristische zomer waarin naast de klassiekers van Wandelrijk en Vaarrijk ook enkele nieuwtjes steken als de ommetjes, stadstoertjes, happen en trappen, het Driemussenbier en de Driemussenkaas als nieuwe ambassadeurs van de couleur locale, de Museumweekends in de Dodengang en het Weekend aan de Stroom.

“Ommetjes” zijn verrassende wandelingen in een specifiek gebied.  Zo is er het Driemussenommetje nabij het centrum, het IJzerfrontommetje nabij de Frontzate en het Stiltepad en het Praetbosommetje.
Tijdens Stadstoertjes kunnen bezoekers en inwoners dan weer elke eerste en laatste zaterdag van mei tot en met oktober genieten van een gratis gegidste wandeling in het centrum.
Happen en Trappen wordt dik genieten in Diksmuide, dat horen we van toerismeschepen Karline Ramboer.  Happen en Trappen is één fietsroute, 5 restaurants en 5 gangen. Voor toerismeschepen Ramboer is dat een een absolute aanrader voor wie houdt van fietsen én proeven van de couleur locale.  En die couleur locale wordt vanaf 31 mei nog versterkt met het Driemussenbier en de Driemussenkaas.
Op 30 en 31 mei is er het Weekend aan de Stroom met een gevarieerd programma op en langs het water in de volledige IJzer- en Handzamevallei met natuurwandelingen, fietstochten, fluistervaartochten en een avondwandeling.  Op zondag wordt dat ook gekoppeld aan de Dag van het Park op het Blankaartdomein.

En ook tijdens de komende maanden biedt Diksmuide zijn vaste ingrediënten op zijn toerisme- en evenementenkalender: de Boter en Kaasfeesten op pinkstermaandag en Feest in het Dorp waarvoor men op 5 juli naar Vladslo trekt voor een dagje “La Douce France” en op 16 augustus naar De Blankaart voor “Sp(r)ookje in de Blankaart”.
Er is verder de zomerkermis met een vuurshow, een kidszomerparty en een avondmarkt op 21 juli, Zomerse Vrijdagen met optredens bij horecazaken en op woensdag 19 augustus de passage van de Vierdaagse van de IJzer.
In het najaar is er dan nog Behekst Diksmuide op 31 oktober, de Week van de Smaak van 12 tot 22 november dat dit jaar in het teken van “Vergeten” staat en de afsluiter van het evenementenjaar “Kerst in Diksmuide” van 11 tot 14 december.

Maar het belangrijkste is dit jaar misschien wel dat de toeristische diensten en de evenementenafdeling voor de organisatie en de ontvangst van bezoekers nu een nieuwe uitvalsbasis hebben op de hoek van de Grote Markt en de Van Pouckestraat in het gerenoveerd bijgebfouw van het stadhuis.  Meteen kan zowel de Diksmuideling als de bezoeker daar terecht voor alle info rond Diksmuides evenementen.  In dat vernieuwd kantoor is er overigens komende zaterdag 25 en zondag 26 april een opendeurweekend, doorlopend van 10 uur tot 17 uur. (DLD)