De 14de editie van Musica Festiva, die de Speelschare van het Sint-Aloysiuscollege zaterdagavond 22 oktober om 20 uur brengt in CC Kruispunt, is om meer dan één reden zeer afwisselend.  Allereerst kreeg de Speelschare, die straks met 90 muzikanten musiceert, de voorbije jaren een bezetting van een zeer afwisselende leeftijd.  Heel wat volwassenen vonden immers ook de weg naar de band die in oorsprong bestond uit studenten.  Daarnaast is er ook een grote variatie in gespeelde muziekgenres, stijl, bezetting en moeilijkheidsgraad.  Kortom, een avondje Musica Festiva wordt voor dirigent Gino Malfait een wel heel gevarieerde muziekavond.

Het eerste deel van de avond biedt niet alleen heel toegankelijke muziek, daarnaast komt ook het wat moeilijker werk op de puppiter.  Na de pauze wordt dan weer muzikaal terug geblikt op de concertreis van voorbije zomer die richting Bretagne ging.  Dat stond toen in het teken van 50 jaar jumelage tussen Diksmuide en het Bretoense Ploemeur.  Zaterdagavond wordt daaraan herinnerd met Bretoense dansen en chansons.
Daarnaast wil Musica Festiva ook traditioneel een podium bieden aan muzikanten die hun eerste muzikale stappen hebben gezet bij de Speelschare maar intussen een professionele muzikale weg zijn ingeslagen.  Dit jaar wil men ook een podium zijn voor muzikanten die hun studies aan de muziekacademie intussen hebben afgewerkt.  Dit jaar komen zo 4 eigen hoornspelers voor het voetlicht.  Zij worden voor dit solowerk aangevuld met 4 gelegenheidsmuzikanten.  Voor dirigent Gino Malfait, zelf hoornspeler, wordt dit ongetwijfeld een bijzonder moment zaterdagavond.
Maar de Speelschare denkt ook aan de volgende generatie.  Daarvoor heeft ze de Speelkring in het leven geroepen.  Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen er muzikaal plezier opdoen.  Kennis maken met grote broer de Speelschare kunnen ze nu dus ook doen tijdens Musica Festiva waarbij beide groepen samen zullen musiceren.

Intussen blijkt het progamma van Musica Festiva velen aan te spreken want men meldt ons dat alle tickets de deur uit zijn.

Meer info : www.speelschare.be (DLD)