Om de twee jaar reikt de Diksmuidse afdeling van Beweging.net een prijs voor sociale inzet uit, het Jefke.  Eerder mochten reeds Jerome Vandenberghe (2006), Maurice Salenbien (2008), Irma Delanghe (2010), Aymar Hindryckx (2012) en Oscar Couchez (2014) deze prijs in ontvangst nemen.  Dit jaar was deze prijs weggelegd voor Rosa Deleu die hiermee de traditie van haar voorgangers verder zet.  Allen werken ze immers in stilte, veelal achter de schermen binnen de diverse verenigingen in Diksmuide met uiteindelijk maar één doel voor ogen: mensen helpen en daarmee tot een betere en warmere samenleving komen.

De naam Rosa Deleu (78 j.) klinkt misschien niet iedereen bekend in de oren maar als echtgenote van Palmer De Keyrel is ze bij brede lagen van de Diksmuidse gemeenschap genoegzaam bekend.  Ze is dan ook op vandaag nog altijd actief binnen talrijke verenigingen : de Vrienden van Lourdes, de hobbyclub van de CM, Ziekenzorg, de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten en de parochieraad.  Haar inzet vertaalt zich niet alleen in vele vergaderingen maar ook in bezoeken aan een zieke of gehandicapte.  Iedereen heeft immers voor Rosa recht op de nodige aandacht.  Een luisterend oor voor wat anderen te vertellen hebben, mensen een plezier doen, die dienstbaarheid maakt Rosa gelukkig.  En tenslotte is Rosa ook nog eens mama van drie kinderen en oma van 6 kleinkinderen.

Het Jefke wordt door het dagelijks bestuur van het Diksmuids ACW gekozen uit de anonieme voordrachten van bestuursleden van Beweging.net en haar deelorganisaties uit Groot-Diksmuide.  De kandidaat moet een inwoner zijn uit Groot-Diksmuide, hij of zij mag geen politiek mandaat uitoefenen en de kandidaat moet zich op sociaal gebied ingezet hebben voor de Diksmuidse gemeenschap.
De prijs bestaat uit een keramieken kunstwerk, gemaakt door de Diksmuidse kunstenaar Malfait.  (DLD)

Foto: Albert Ommey