Op dinsdag 12 mei had volgens afspraken binnen de Vlaamse regering de bescherming van de poldergraslanden een feit moeten zijn.  Het is een problematiek die sterk leeft in de Diksmuidse regio waar de Waleweiden zowat het symbool zijn geworden van de strijd tussen voor- en tegenstanders van de bescherming van deze historische poldergraslanden.  Maar het bleef dus gisteren stil in het Vlaams parlement, er kwam geen bescherming, minister Schauvliege (CD&V) liet de deadline voorbij gaan.  Dat zorgde niet alleen voor protest bij de milieubeweging maar opmerkelijk genoeg ook bij coalitiepartner N-VA in de Vlaamse regering.  Daar was te horen dat het laten verlopen van deze deadline een bewuste strategie was van minister Schauvliege die hiermee een wapen in handen geeft van de tegenstanders die hiermee de  bescherming kunnen aanvechten.  Of hoe de bescherming van de poldergraslanden een splijtzwam in de Vlaamse regering lijkt te worden.

SOS Kustpolders was bijzonder opgetogen dat de bescherming van de poldergraslanden opgenomen werd in het regeerakkoord.  Men had dan ook volgens haar woordvoerder Peter Bossu grote verwachtingen.  Maar gisteren, de uiterste dag waarop volgens regeringsafspraken een beslissing moest vallen over de bescherming, moest men vaststellen dat er nog steeds geen beslissing was.  Voor Peter Bossu is het duidelijk dat de meerderheidspartijen N-VA en CD&V lijnrecht tegenover elkaar staan in dit dossier: N-VA is voor een onmiddellijke bescherming, CD&V wil voor- en tegenstanders alsnog dichter bij elkaar brengen.  Maar voor SOS Kustpolders is het onderzoek reeds gevoerd en ze eist dan ook van de Vlaamse Regering onmiddellijk initiatief. Voor de rechtszekerheid van iedereen en om verdere polarisatie te vermijden is een snelle beslissing van zeer groot belang. In deze moeilijke tijden heeft men geen nood aan een natuurminister die in een dergelijk belangrijk dossier met vuur speelt en de relatie tussen landbouw en natuurbehoud op die manier op de helling zet. Ondertussen blijven volgens Peter Bossu ook maar berichten binnen komen van historische poldergraslanden die op de ontwerpkaart staan en die nog vlug omgeploegd en opgevoerd worden.
Ook N-VA betreurt bij monde van Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele dat minister Schauvliege de deadline van 12 mei liet voorbij gaan.  Hij vreest wel dat door deze datum te laten verstrijken, minister Schauvliege de tegenstanders van de bescherming een argument in handen geeft want nu kan de beslissing, als die er straks alsnog komt,  aangevochten worden.  N-VA-er Wilfried Vandaele meent dat dit een bewuste strategie is van minister Schauvliege.  Een opvallende uitspraak van de N-VA-er vermits minister Schauvliege (CD&V) samen met N-VA in de Vlaamse meerderheid zit.  Vandaele hoopt wel dat de Vlaamse regering toch nog eerstdaags tot een beslissing komt.

Voor OpenVLD-er Marc Deprez, die in Diksmuide in de gemeenteraad zetelt via het verruimde Idee2006, is het laatste woord echter nog lang niet gezegd in dit dossier.  Toch blijft ook hij erbij dat er een halt moeten worden toegeroepen aan de steeds groter wordende honger van de milieubeweging die steeds meer grond wil beschermen.  Hij stelt niet tegen de natuur te zijn maar steeds meer vragen aan de landbouw maakt wel dat het boeren bijna onleefbaar wordt.  Hij wijst er verder op dat intussen ook de grondeigenaars de gevolgen leren kennen van een mogelijke bescherming van de graslanden.  De grondprijzen van de graslanden die men wil beschermen kelderen immers momenteel.  OpenVLD, die zich in de Westhoek steeds heeft opgeworpen als tegenstander van meer bescherming van poldergraslanden, was gisteren dan weer op Vlaams niveau bijzonder karig met commentaar op deze twist binnen de Vlaamse regering met als inzet: de Diksmuidse Waleweiden als symbool van de historische poldergraslanden. (DLD)