De Diksmuidse camping IJzerhoeve, die ligt langs de Kapellestraat naar Sint-Jacobskapelle in de spreekwoordelijke schaduw van de IJzertoren, is herrezen.  Na moeilijke jaren waarin de vroegere uitbaters de vergunning verloren, namen de kleinzonen van Palmer en Madeleine Taveirne, die de stichters waren van de IJzerhoeve, het domein opnieuw over.  De familie herstelde de camping in zijn vroegere glorie zodat kampeerders er vanaf 1 april, bij de start van het nieuw toeristisch seizoen, opnieuw welkom zijn.  Maar ook Diksmuidelingen, wandelend of fietsend langs de smalle wegen van Bachten de Kupe, kunnen er opnieuw een pauze inlassen om er te genieten van een drankje, al dan niet vergezeld van een borrelhapje, op het grote terras of in de cafetaria.  En uiteraard kan iedereen ook nog steeds komen hengelen in de grote visputten.

Tot het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw was het domein een florerende boerderij met tal van melkvee en andere dieren in diverse stallen.  Een boerderij die Palmer en Madeleine Taveirne vervolgens ombouwden tot een camping met jeugdherberg.  Tijdens de eerste jaren richtte De IJzerhoeve zich vooral op het hoevetoerisme.  Daarbij horen ook de legendarische verhalen van grote groepen die aan de vooravond van de IJzerbedevaart tussen het hooi in de stallen sliepen. Maar met de jaren kreeg de IJzerhoeve een steeds grotere aantrekkingskracht.  De camping in het stille hinterland van de kust bood aan veel kampeerders met tenten en caravans een mooi alternatief voor de drukke kustcampings.  Daarnaast vonden ook steeds meer langkampeerders er een plaatsje van rust in hun stacaravan.
Rond de eeuwwisseling besloten Palmer en Madeleine Tavierne dan dat het tijd was voor wat welverdiende rust.  Nieuwe uitbaters konden hun levenswerk verder zetten.  Maar dat liep niet als gepland en in 2014 verloor De IJzerhoeve haar vergunning. Vandaar dat  de kleinzonen van Palmer en Madeleine, Philippe en Alexander Goemaere besloten het heft opnieuw in eigen familiale handen te nemen.  Na uitgebreide infrastructurele werken is de camping nu in eer hersteld.

Zo werd het volledig elektriciteits- en waternetwerk vernieuwd.  De parkingzone werd heraangelegd, de vervallen waterpoel bij het terras werd dichtgegooid, paadjes en wegen werden heraangelegd en er kwamen verlichtings- en branddetectiepunten.  Verder werd het terrein zelf ook vlakker gemaakt zodat het op vandaag, met de groene weide waar ooit de waterpoel was, uitnodigend werkt op bezoekers.  In de oude hoeve werden nog twee sanitaire blokken gerenoveerd.  Dit alles heeft er voor gezorgd dat men nu een vergund terrein heeft met een 20-tal kortkampeerplaatsen en evenveel stacaravans voor langverblijf.  Een veertigtal oude stacaravans, goed voor de sloop, werden van het terrein verwijderd.  Op vandaag heeft men al opnieuw een 10-tal particuliere stacaravans staan die hiervoor een perceel op de camping huren.  De nieuwe uitbaters, die intussen ook versterking hebben gekregen van Sam Vandewiele (foto), streven naar wintervaste plaatsen.  Daarnaast zal men ook een beperkt aantal recente modellen te koop aanbieden.  Tenslotte werden ook nog twee nieuwe huisjes gebouwd.  Deze familiale verblijven, die een capaciteit hebben voor 4 personen en die een badkamer, een keukentje en een zithoek hebben, kunnen gehuurd worden.
Aan de feestzaal, waarvan de wanden nog steeds een levensgroot schilderij bevatten van wijlen Achiel Hemeryck, de Diksmuidse kunstschilder die de echtgenoot was van de onlangs overleden Diksmuidse ereburger Anna Vuylsteke, werden tot dusver enkel instandhoudingswerken gedaan.  Deze ruimte kan nog steeds gebruikt worden voor echte fuiven, alleen kan dat enkel buiten het hoogseizoen dat loopt van 1 april tot 31 oktober.  Men wil de kampeerders op de IJzerhoeve immers vooral de landelijke rust bieden.  Maar voor kleine bijeenkomsten of feestjes kan men er uiteraard wel altijd terecht, zowel in de feestzaal als in de bar.

Het uitbaterstrio wil alvast dat bezoekers van de IJzerhoeve er in een rustige omgeving kunnen genieten van de charmes van de Westhoek.  Maar ook Diksmuidelingen kunnen er dus vissend tot rust komen of genieten van een streekbiertje op het terras bij een pauze tijdens hun wandeling of fietstocht.  Voor de jonge uitbaters is kleinschaligeheid de grootste troef van de herrezen IJzerhoeve, kwaliteit moet er primeren boven kwantiteit.  Aan de vooravond van het nieuwe seizoen was er echter nog een tegenvaller: stichter Palmer Taveirne, grootvader van de broers Goemaere overleed enkele maanden terug. Vermits ook zijn echtgenote Madeleine enkele jaren ervoor stierf mochten zij de verrijzenis van “hun” IJzerhoeve niet meer meemaken. Maar ongetwijfeld zouden zij meer dan trots geweest zijn op het werk van hun kleinzonen.

Meer info : www.deijzerhoeve.be (DLD)