De korpschef van de Diksmuidse brandweer, majoor Dirk Coopman heeft beslist om op 1 juli een stapje opzij te zetten.  Diverse redenen, waaronder gezondheidsproblemen, lagen volgens burgemeester Lies Laridon aan de oorzaak.  Voor haar is het evenwel een moedig maar vooral geen makkelijk besluit geweest voor Dirk Coopman.  Zonecommandant Robert Van Praet van hulpverleningszone Westhoek, waartoe Diksmuide behoort, heeft vervolgens beslist om Filip Vandenberghe, postoverste van Leke, ook aan te duiden als postoverste van Diksmuide.  Meteen wordt hiermee een einde gemaakt aan een opmerkelijke brandweerdynastie waarbij gedurende decennia lang leden van een Diksmuidse familie het hoogste ambt bij de Diksmuidse brandweer hebben bekleed.

De Diksmuidse familie Debruyne is zowat vergroeid met het Diksmuids brandweerkorps.  Niet alleen behoorden leden van deze familie al generaties lang tot het korps, de drie laatste korpsoversten kwamen ook uit deze familie: wijlen Lucien Nys en zijn opvolger Marcel Lannoye waren beiden gehuwd met één van de zusters Debruyne terwijl de laatste in het rijtje, Dirk Coopman, ook gehuwd is met een kleinkind van stamvader wijlen Gustaaf Debruyne.  Maar aan deze brandweerdynastie komt nu dus, met de komst van Filip Vandenberghe als postoverste van Diksmuide, een einde.  En de komst van Filip Vandenberghe zorgt nog voor een andere primeur want voor het eerst wordt het korps ook geleid door een brandweerman die niet uit het centrum komt.  Afscheidnemend korpschef Dirk Coopman, die 16 jaar lang postoverste was en gedurende anderhalf jaar ook regiodirecteur was binnen hulpverleningszone Westhoek voor de regio Polder, verdwijnt echter niet helemaal van het brandweertoneel.  Volgens burgemeester Laridon blijft hij enerzijds het ambt van regiodirecteur bekleden, anderzijds blijft hij ook lid van het managementteam.  Als hoger officier zal hij zich meer gaan toeleggen op enkele zonale beleidstaken.

De benoeming van de Diksmuidse postoverste gebeurde voor het eerst niet door het Diksmuids stadsbestuur maar wel door de zonecommandant van de hulpverleningszone.  Maar dit gebeurde volgens burgemeester Lies Laridon wel in overleg met zowel haarzelf als met het zonecollege van hulpverleningszone Westhoek.  En dat college wordt gevormd door een aantal burgemeesters uit de zone, waaronder de Diksmuidse, en de zonecommandant.  Filip Vandenberghe die de graad van kapitein heeft en korpsoverste is van Leke sinds 2015, zal voortaan de functie van overste in beide posten cumuleren.

Werd het korps uiteraard reeds van deze wissel op de hoogte gebracht, een formele machtsoverdracht moet nog volgen.  Omdat een verlofperiode hiervoor niet het geschikte moment is, voorziet men volgens Diksmuids burgemeester Lies Laridon de formele machtsoverdracht later dit jaar.

Foto archief: nieuwe korpschef Filip Vandenberghe (tweede van rechts) naast afscheidnemend korpschef Dirk Coopman (derde van rechts) (DLD)