Het Museum aan de IJzer, het vernieuwde museum in de IJzertoren heeft zaterdag opvallend veel lof gekregen bij de uitreiking van de European Museum of the Year Award dat ieder jaar een nieuw of pas vernieuwd museum bekroont.  Dit jaar ging de award weliswaar naar het Rijksmuseum Amsterdam en een eervolle vermelding was er voor het Red Star Line Museum in Antwerpen.  Maar volgens Dirk Demeurie, directeur van het Museum van de IJzer, kreeg het museum van de IJzertoren ook heel veel lof van de expertenjury.  Dankzij zijn nominatie voor deze award mag het Museum van de IJzer zich dan ook voortaan tot de Europese top van de musea rekenen.

Volgens conservator Peter Verplancke was het voor het Museum aan de IJzer een hele eer tot deze selecte kern van genomineerden te behoren.  Kandidaten voor deze prijs moesten, na een grondige audit door de jury, een gedetailleerd dossier indienen.  Dat moest verdedigd worden op het jaarlijks congres van het European Museum Forum, dat dit jaar in Glasgow plaats vond van 12 tot 16 mei.  Overigens  behoorde voor België enkel nog het Antwerpse Red Star Line Museum bij de genomineerden.
Het verdedigen van het dossier voor een jury van internationale museumexperten was voor museumconservator Peter Verplancke even spannend als een eindexamen.  Maar het was achteraf wel een hart onder de riem de vele lofbetuigingen te mogen horen van de juryleden en andere museumexperten.  Overigens werden dit jaar 42 musea uit 21 verschillende landen genomineerd. Onder hen dus het Museum aan de IJzer.

Het Museum aan de IJzer, dat eind november 2013 zijn deuren sloot om na 100 dagen renovatiewerken te heropenen op 1 maart 2014, mocht tijdens zijn eerste jaar reeds meer dan 150.000 bezoekers verwelkomen.  Overigens is het museum ook volledig viertalig.
Ook de tentoonstellingen zijn dat waaronder de in oktober vorig jaar geopende nieuwe thematische tentoonstelling over de IJzerslag van 1914 ‘De IJzer, onze laatste hoop’ die nog loopt tot eind 2018 . Naar we konden vernemen van museumdirecteur Dirk Demeurie. komt er in het najaar van 2015 nog een nieuwe extra thematentoonstelling: ‘De Belgische Soldaat’.  Deze zal het dagelijks soldatenleven aan en achter het front tijdens de vier jaar durende Eerste Wereldoorlog belichten.

Meer info : www.museumaandeijzer.be (DLD)