Op zaterdag 1 december kruipen 2 broers achter het kookfornuis van bistro ’t Klein Gewin aan de Grote Dijk in Diksmuide.  Thibaut en Jens Vanoverschelde, 2 broers en 4 handen willen dan een diner bij elkaar koken die gebaseerd is op Diksmuidse bieren.  Naast de bieren van de Esense Dolle Brouwers heeft Diksmuide ook het Papegaaibier en het Nachtraaf-assortiment.  En het is met die laatste twee, het Papegaaibier en de Nachtraafbieren dat de twee broers aan de slag gaan.  Wie er op zaterdag 1 december wil bij zijn, zal zich wel moeten reppen.  Er zijn immers nog maar een paar plaatsen beschikbaar.

Jens Vanoverschelde is vertrouwd met de keuken van ’t Klein Gewin.  Zijn broer is ook kok maar niet aan de Kleine Dijk.  Maar voor één keertje slaan de broers de handen in elkaar en gaan ze samen koken.  Sowieso geven ze voorrang aan lokale producten in hun keuken van ’t Klein Gewin.  Maar op zaterdag 1 december willen ze nu ook een vier-gangenmenu bijeen koken waarbij steevast een Diksmuids bier één van de ingrediënten is.  En uiteraard wordt alles ook al geserveerd met het bijhorend Diksmuidse bier.
Voor het hapje koos men voor mosselen die klaar gemaakt worden met Papegaeibier.  Het voorgerecht wordt gemaakt van buikspek, aubergine, groene asperge, bloemkool en het nieuwe 3 Mussenbier.  Dat bier kreeg zijn tweede leven van Bruno Lootens van De Centrale en hij vond Papegaeibrouwer Adam Verstraete bereid het brouwsel te maken.  Voor het hoofdgerecht gebruiken de broers enkele flesjes Nachtraaf Tripel van Nachtraafbrouwer Lieven Onraedt om een lekker stukje rund Blonde d’aguitaine klaar te maken met zoete uit, jonge wortel, shiitake en … B(i)e(a)Rnaise.  Het dessert tenslotte is een sabayon op basis van Nachtraaf Quadrupel, hoeveijs en aardbei.
Vader John Vanoverschelde, die plaats maakt in de keuken maar op deze avond overal kan bijspringen, zal samen met zijn echtgenote Ingrid Nevejan, naast de borden ook de passende bieren serveren.  Toch zal dit laatste met aangepaste hoeveelheden gebeuren zodat alles nog correct kan gesmaakt worden.

Of dit ook betekent dat men in ’t Klein Gewin straks steevast gaat koken met de Diksmuidse bieren, dat is nog geen uitgemaakte zaak.  Vooralsnog is dit een éénmalig gebeuren.  Maar Jens Vanoverschelde sluit niet uit dat de biergerechten een vaste plaats krijgen op zijn kaart.  Op vandaag maakt hij echter ook al varkenswangetjes met Nachtraafbier.
Wie er op zaterdagavond 1 december wil bij zijn, kan zijn tafeltje reserveren, hetzij telefonisch via 0473/392.377 of per mail info@kleingewin.be.  Er wordt een all-in-prijs gevraagd van 60 euro.  Het diner wordt geserveerd om 19 uur.

Meer info : www.kleingewin.bewww.papegaei.bewww.nachtraafbier.be (DLD)