Maandagavond 20 februari is er om 20.15 uur een gemeenteraad gepland in de gotische zaal van het stadhuis.  En die kondigt zich nu al geanimeerd aan want heel wat punten lijken voer tot discussie te hebben : het onteigeningsplan Boterhalle, het aangepast parkeerregime,  de weigering van de volksraadpleging en de door de oppositie bijgevoegde punten rond Farys, de bouwheer van het zwembad en sporthalle en de mandatenproblematiek waarrond zowel N-VA als Idee2006 vragen hebben.  Maar schepen Kurt Vanlerberghe laat nu al optekenen dat hij niet wenst mee te doen aan een schijnheilig vertoon, waarbij de ene partij de andere in een slecht daglicht wil stellen.  De vier traditionele partijen, CD&V, Open VLD (Idee2006), SP.a en nu dus ook N-VA hebben immers voor hem, om het met een Diksmuids getint spreekwoord te zeggen, allemaal boter op het hoofd.

Donderdag nam De Tijd op zijn beurt de vzw Cevi onder vuur.  Die VZW is de moedermaatschappij van de NV Cevi die informaticatoepassingen voor openbare besturen, ook Diksmuidse, levert.  Is er niets aan te merken op de werkvennootschap, de VZW daarentegen hoeft volgens het dagblad enkel een portefeuille van 12 miljoen euro te beheren waarvoor ze in de praktijk ook nog eens financiële instellingen inschakelt.  De bestuurders van die VZW vormen voor De Tijd dan ook niets anders dan een beleggingsclub van hiervoor betaalde politici.  En tussen die bestuurders steekt opnieuw de naam van SP.a-open-gemeenteraadslid Eric De Keyser.  Maar voor Eric De Keyser zijn er geen uitzonderlijke bestuurdersvergoedingen want die zijn geplafonneerd tot 144,35 euro per bijeenkomst waarvan er vier per jaar zijn.  Daarenboven wordt volgens De Keyser op de bijeenkomsten wel degelijk uitleg verstrekt door de vermogensbeheerders.  Daarnaast krijgen de gemeenten via dit kanaal ook ondersteuning voor hun informatica-afdelingen.
Intussen heeft Eric De Keyser, in navolging van de oproep van nationaal SP.a-voorzitter John Crombez, ook andere mandaten met hun verloning bekend gemaakt op de site van SP.a (klik hier).  Volgens Diksmuids schepen Bieke Moerman, die ook in het nationaal partijbureau van SP.a zetelt, wil haar partij daarmee komen tot meer transparantie.  Maar alvast één verloning verdwijnt uit het lijstje want de Publipart-bestuurders, waartoe ook Eric De Keyser behoort, hebben inmiddels beslist hun vergoedingen op “0” te plaatsen.  Overigens verzamelt het tijdens deze mandatenweek fel geplaagde SP.a-Diksmuide ook zelf alle info rond deze mandaten.  Binnenkort wil ze hierover meer duidelijkheid scheppen met een verklaring.

Intussen blijft Kurt Vanlerberghe bij zijn opmerkelijke verklaringen rond de Publipart-heisa, ook al leken deze niet onmiddellijk te stroken met de nationale partijlijn.  Hij blijft er echter bij dat er niets mis is met de Publipart-activiteiten als die bestaan uit beleggingen in aardgas- en electriciteitsbeheerders.  Voor de foute beleggingen, waarrond uiteindelijk de heisa ontstond, is inmiddels opdracht gegeven tot verkoop.  Een suggestie die Kurt Vanlerbeghe al in onze bijdrage van maandag gaf.  Verder zijn voor Kurt Vanlerberghe de verklaringen rond de schandalige verloningen gewoon hypocriet.  Voor hem spruiten deze immers voort uit een historisch gegroeid systeem dat al vele decennia ver in zwang was.  Maar de uitwassen die er bijgekomen zijn moeten er voor hem nu uiteraard wel uit.  Maar aan het schijnheilig vertoon wil hij dus niet mee doen, ook maandag niet. Voor hem hebben de vier traditionele partijen nu eenmaal allemaal boter op hun hoofd.
Als voorzet voor de gemeenteraad van maandagavond kan dit alvast tellen.

Voor de volledige dagorde van de gemeenteraad die maandagavond vrijblijvend kan bijgewoond worden : klik hier. (DLD)