De Diksmuidse gemeenteraad keurde eind oktober de voorlopige vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Kasteelsite Hof ter Heyde” goed.  Hiermee wil Diksmuide de eigenaars de mogelijkheid bieden de cultuurhistorische gebouwen in hun geheel te restaureren.  Maar omdat het kasteeldomein zich in een natuurgebied bevindt en een restauratiemogelijkheid in een dergelijk gebied niet mogelijk is, wil Diksmuide zorgen voor een nieuw gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan waarin de natuur- en erfgoedwaarden samen een plaats krijgen.  Op termijn moet dit aan het kasteeldomein  een cultureel-recreatieve functie geven via kleinschalig verblijfstoerisme gekoppeld aan de mogelijkheid voor vergaderingen, colloquia, seminaries en tentoonstellingen.  Voor dit RUP dat werd opgemaakt in samenspraak met de eigenaar, werd eveneens overleg gepleegd met de diensten Onroerend Erfgoed en de afdeling Natuur en Bos.  Schepen Eric De Keyser (SP.a-open) is er van overtuigd dat de goedkeuring van dit RUP niet alleen kan zorgen voor de dringende restauratie van de oude gebouwen van het kasteeldomein maar dat dit ook kan zorgen voor een meerwaarde voor Diksmuide.  Hij hoopt dan ook dat het voor de definitieve goedkeuring tot een vergelijk kan komen tussen de verschillende instanties.

Tijdens diezelfde gemeenteraad werd ook het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Leke Centrum” definitief goedgekeurd.  In dit gebied tussen de Lekedorpsstraat en de Kloosterstraat met zijn verkaveling, bevinden zich het klooster, de pastoriewoning, de vijver, de basisschool met bijhorende parkzone en het plein ter hoogte van de Lekedorpstraat.
Maar hoofddoel van dit RUP is volgens schepen De Keyser het klooster en de pastoriewoning die op vandaag gelegen zijn in een zogenaamde zone voor levensbeschouwelijke en sociale doeleinden en een zone voor bestaande pastorij.  Maar dat staat wel het verder gebruik van deze gebouwen in de weg.  Met het nieuwe RUP wordt dit een zone voor wonen en aan het wonen verwante activiteiten en voorzieningen zoals handel, horeca, kantoren en diensten, openbare en private nuts- en gemeenschapsvoorzieningen.  Ambachtelijke bedrijven zijn er evenwel niet toegelaten.  Verder zijn alle werken en handelingen toegelaten die moeten toelaten dat de school optimaal kan functioneren.
Volgens schepen De Keyser is de pastoriewoning uitgeleefd.  Maar het relict van de omwalling en de volwassen bomen in de tuin geven wel het belang van deze plaats aan.  Vandaar dat ook de zone van de vroegere omwalling wordt behouden, evenals de aanwezige bomen.  Mag de pastoriewoning bijgevolg gerenoveerd of vervangen worden, de binnenomtrek van de historische omwalling is hierbij bepalend voor de bebouwbare oppervlakte.  Daarenboven moet in het bouwvolume, de huidige footprint van het gebouw, die historisch verankerd is, duidelijk en dominant aanwezig zijn.  De huidige hoogte is hierbij voor Eric De Keyser richtinggevend voor het nieuwe profiel.
Verder voorziet men tussen de Kloosterstraat en de school ook nog een uitbreidingsmogelijkheid voor de school.  De rest van de groenzone blijf dan weer wel behouden.  (DLD)