Komend weekend wordt in het kader van 100 jaar Dodengang de laatste van drie museumweekends georganiseerd in het Kaaskerks loopgravencomplex uit de eerste wereldoorlog.  Een eeuw terug groeven Belgische soldaten een loopgraaf in de IJzerdijk naar de Duitse stellingen bij de petroleumtanks die in dit herdenkingsjaar ook gevisualiseerd werden.  In oktober 1915 werd deze plek dan de scène van enkele bloedige gevechten met de Duitse troepen.  Vandaar dat komend weekend dit museumweekend wordt georganiseerd met op zaterdag en zondag slagveldwandelingen en rondleidingen doorheen de loopgraven en op zaterdagavond nocturne rondleidingen en een nocturne slagveldwandeling.  Op zondag 4 oktober is er om 11.30 u een Belgisch-Dutise plechtigheid aan de Dodengang.

Bij de gratis rondleidingen doorheen de loopgraven op verschillende tijdstippen, doorlopend op zaterdag en zondag, wijden de gidsen de bezoekers in de geheimen van deze site in.  Men maakt er ook kennis met Belgische en Duitse soldaten in de loopgraven.  Deze acteurs-soldaten vertellen over het leven aan het front, de wapens, de uitrusting maar ook over de ratten en het tekort aan brood.  Er zijn op zaterdagavond ook nog een nocturne rondleidingen met lantaarns om 20 uur en 20.30 uur.
Daarnaast zijn er nog de slagveldwandelingen.  Men trekt door het historisch landschap in de voetsporen van de Belgisch en Duitse soldaten uit 1915.  Een gids neemt de deelnemers 2 uur lang mee op een tocht van 5 kilometer.  Stevige schoenen worden aangeraden.  Op zaterdag zijn de slagveldwandelingen om 13 u en 16.30 u, op zondag om 11.45 u en 15 u.  Daarnaast is er nog een nocturne slagveldwandeling met lantaarns op zaterdagavond om 19.30 u.  Deelname aan deze wandelingen : 5 Euro.
En wie een souvenir van dit museumweekend wil, kan zich nog door een fotograaf laten portretteren in hun uniform van toen voor 2 Euro.

Aan de vooravond van dit museumweekend, wordt op vrijdagavond 2 oktober ook de fietsroute ‘IJzer 14-18′ voorgesteld door Westtoer.  Daarnaast is er ook de onthulling van de herdenkingssteen ’50 jaar bewaring van de Dodengang’

Meer info : facebook Dodengang  (DLD)