In 2014 is het exact 925 jaar geleden dat de naam van Diksmuide voor het eerst wordt vermeld.  Dat gebeurde op 31 oktober 1089 in een oorkonde van Robrecht II, markgraaf van Vlaanderen.  En dat wil men vandaag niet onopgemerkt voorbij laten gaan.  Het jaarlijks Behekst Diksmuide krijgt dan ook voor de gelegenheid een middeleeuws kleedje aangemeten.  Van ’s middags 15 uur tot laat in de avond kan men zich in de omgeving van de Grote en de Kleine Dijk, het begijnhof en de Vismarkt die wordt omgedoopt tot Feestplein, in een middeleeuwse stad wanen, compleet met ridders en … heksen natuurlijk.  Want, het blijft natuurlijk op 31 oktober ook nog altijd Halloween.   Al is het dit jaar Halloween in een middeleeuwse stad.

Wat kan men op zo’n feestelijke middeleeuwse dag allemaal meemaken?  Men kan alvast kuieren door de mysterieus uitgelichte middeleeuwse straatjes en genieten op de culinaire markt van wijnen, bier, kruiden, kazen, gerookte vis, honing, brood, pastei en ander lekkers uit  die tijd. Daarnaast kan men ook een kijkje nemen in de oude ambachtenstraat waar men vilters, wilgenvlechters, leerlooiers, kaarsenmakers, kleermakers, graveurs, bierbrouwers, steenkappers en nog vele andere ambachtslieden aan het werk kan zien.
Ook de zwaardvechters, drakendansers, troubadours, goochelaars, poppenspelers, vuurspuwers, jongleurs en vele andere middeleeuwse animatie zullen niet ontbreken en voor wie het allemaal eens zelf wil uitproberen zijn er ook workshops voor groot en klein. Men kan leren vilten, maliën vlechten, kruisboogschieten of een cursus piekenierstraining, muntslaan, middeleeuws koken, kaarsen maken, boomstronkstompen of hoefijzerwerpen volgen.
En in de tuinen van het Begijnhof en de godshuisjes wordt een waar middeleeuws tentenkamp neergepoot, compleet mer ridders, en aan de Kleine Dijk vindt men een heksenmarkt en een griezelpad.
Deze historische avond wordt in schoonheid afgesloten vanaf 20 u met een vuurshow en een volksfeest met middeleeuwse rockmuziek tijdenseen optreden van Prima Nocta die zorgt voor bedwelmende middeleeuwse rockmuziek waarbij men zich dansend kan laten meeslepen.

Diksmuide wijkt voor deze speciale editie van Behekst Diksmuide uit van de Grote Markt naar de omgeving van de Vismarkt en de Handzamevaart.  Dat zijn voor schepen van evenementen Karline Ramboer de gedroomde locaties om het middeleeuws kader te benadrukken.  Daarnaast vond de schepen het ook getuigen van respect om in een periode van herdenkingen de Grote Markt te verlaten.  Maar of het bij een eenmalige verhuis blijft, dat laat ze nog in het midden.  De locatie voor de volgende jaren wil ze liever nog geheim houden al kan ze al meegeven dat ze al een extraatje in haar hoofd heeft voor volgend jaar.  Het is overigens kenmerkend voor schepen Ramboer dat ze graag wat nieuwe zaken uitprobeert.Zelf zegt ze het een uitdaging te vinden de Diksmuidelingen te blijven verrassen.

Geven we nog mee dat Behekst Diksmuide van 15 u tot 22.30 u gratis te bezoeken is. (DLD)