Op de agenda van de gemeenteraad van maandag 26 januari, die aanvangt om 20.15 u in het LDC Ten Patershove, staat tijdens de besloten zitting het aanduiden van een voorzitter, ondervoorzitter en secretaris van de Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.  Hiermee wil het stadsbestuur voorkomen dat procedurefouten bij de eerdere benoeming worden ingeroepen om het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de Stationsbuurt te laten vernietigen.  Maar ook nu weer stelt Paul Claus, die reeds eerder sprak namens de inwoners van de Stationsbuurt, dat het Diksmuids stadsbestuur de bal mis slaat. Het huidig voorstel voorziet immers enkel om gemaakte fouten met een gemeenteraadsbesluit met terugwerkende kracht recht te zetten. Dat is voor hem niet wettelijk.  Voor hem moet er in eerste instantie een correct samengestelde Gecoro komen.  Pas dan kan en moet de procedure van het openbaar onderzoek rond het GRUP Stationsbuurt volledig hernomen worden.  Indien deze werkwijze niet gevolgd wordt, dan dreigt voor Diksmuide een jarenlange procedureslag.  Liever dus nu de procedure correct hernemen.  Intussen kan deze tijd voor Paul Claus wel nuttig gebruikt worden om overleg te plegen met de bewoners van de Oostvesten en de Stationsbuurt over de gewenste ruimtelijke inrichting van hun woonwijk.

Sinds deze zomer verzetten de inwoners van de wijk zich tegen het door het stadsbestuur voorgestelde GRUP voor de Stationsbuurt. Zo zijn er ondermeer bezwaren tegen de invulling in de Laure Fredericqlaan, de onwettige herbestemming van de eventueel vrij te komen gronden van het zwembad (foto) en de nokhoogte van sommige gebouwen die men wil beperken.  Omdat het overleg niet heeft geleid tot een compromis dat voor stadsbestuur en bewoners aanvaardbaar is, worden nu alle middelen, ook procedurefouten, gebruikt om het huidig plan tegen te houden om vervolgens opnieuw in overleg te kunnen komen met het stadsbestuur.  Paul Claus roept dan ook het stadsbestuur op om het punt, zoals dat nu op de dagorde van de komende gemeenteraad staat, af te voeren.  Zoniet dreigt Diksmuide verder te modderen in de onwettelijkheid.

In een eerste reactie sluit N-VA-raadslid Bert Laridon zich aan bij de visie van de Stationsbuurt.  Daarnaast heeft hij ook vragen bij de eerdere adviezen die ook in andere dossiers door de Gecoro werden gegeven.  De betwiste aanstelling van de Gecoro dateert immers al van 26 augustus 2013.  Juridisch moeten dan ook alle adviezen, die sindsdien door de Gecoro zijn gegeven, als onbestaande worden beschouwd.  Bij N-VA maakt men zich dan ook zorgen om de gevolgen van deze slordigheid.   Voor het GRUP Stationsbuurt lijkt het voor Bert Laridon alvast zeker dat dit niet meer tijdig definitief goedgekeurd kan raken.
Het is nu wachten op de reactie van het schepencollege waar intussen Bieke Moerman de schepenstoel van Eric De Keyser heeft ingenomen.  Waar Eric De Keyser de voorbije maanden groot voorstander was van het voorgestelde GRUP Stationsbuurt, is het nu de vraag of ook Bieke Moerman deze harde lijn zal verder zetten dan wel opnieuw in overleg zal gaan met de wijkbewoners.

Voor de overige punten van de gemeenteraad van maandag 26 januari : klik hier.
De gemeenteraad kan, zoals steeds, geheel vrijblijvend bijgewoond worden. (DLD)