Sinds 1 maart werd de zone 30 in het centrum uitgebreid.  Hiermee wil het stadsbestuur de verkeersveiligheid in het hart van Diksmuide verbeteren.  Maar wordt straks iedereen, die wat te snel rijdt, de bon op geslingerd?  Toch niet, zo vernemen we van commissaris Marc Van Eecke, waarnemend korpschef bij politiezone Polder.  Zijn politiezone voorziet geen speciale snelheidscontroles binnen de nieuwe zone 30 van Diksmuide-centrum.  Allereerst is het in de praktijk niet makkelijk om binnen deze zone snelheidscontroles te doen.  Zo staan er te veel auto’s geparkeerd.  Verder zijn er ook te veel weerspiegelingen en er zijn ook al weinig rechte stukken waarop automobilisten snelheid kunnen maken.  Het is volgens commissaris Van Eecke overigens ook nooit de bedoeling om de mensen die aan 31 kilometer per uur rijden te gaan verbaliseren.  En dat laatste zit er volgens de korpschef van politiezone Polder wel degelijk in als men in de zone 30 gaat “flitsen”.  Men moet immers rekening houden met de opgelegde marges waarbinnen er gecontroleerd en geverbaliseerd mag worden.
Komt er dus geen heksenjacht binnen de nieuwe zone 30, dat betekent evenwel ook niet dat automobilisten deze nieuwe snelheidsbeperking zomaar aan hun laars mogen lappen.  De politiezone Polder zal dan ook een oogje in het zeil houden en mocht het dan toch noodzakelijk zijn dat er aanvullend toezicht komt, dan zal de aanwezigheid van de politiemensen in eerste instantie op het preventieve en bewustmakende vlak liggen.

Dat de politiemensen van zone Polder niet op de loer zullen liggen om automobilisten die de bordjes van zone 30 niet hebben opgemerkt op de bon te slingeren, is misschien ook goed nieuws voor onwetende bestuurders die komen uit de richting Oostende en vervolgens de markt willen oprijden.  Want voor hen is de kans groot dat ze het bord, dat op een dergelijke hoogte is geplaatst dat ze voor bestuurders die er willen inslaan quasi onzichtbaar wordt, niet zullen opmerken.  Is dat bord correct geplaatst?  Voor korpschef Marc Van Eecke, die zich op het ogenblik van publicatie nog niet van de situatie ter plaatste heeft vergewist, heeft het Diksmuids stadsbestuur wellicht het bord correct geplaatst naar de letter de wet. (DLD)