Tijdens de eerste wereldoorlog waren er ook Britse soldaten actief aan het Belgisch-Duitse front in Diksmuide.  Dat blijkt uit het archeologisch onderzoek dat momenteel wordt gevoerd op terreinen achter de IJzertoren.  Daar, in Kaaskerke, moet een nieuwe ambachtelijke zone komen tussen de Frontzate, de Kaaskerkestraat en de terreinen van het KTA en de IJzertoren.  In de aanloop naar de aanleg ervan wordt door de archeologen van Monument een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Westvlaamse Intercommunale (WVI) die de ambachtelijke zone na de aanleg van een deel van de omleidingsweg zal ontwikkelen.  Bij dit archeologisch onderzoek is men nu op tientallen Britse Livensprojectors gestoten (foto).  Daarmee kon men gasbommen afschieten op de Duitse vijand.  Vermits het Belgisch leger niet over deze wapens beschikte, moeten er bijgevolg wel Britse soldaten actief geweest zijn in de Diksmuidse sector van het WO I-front.  Al was het alleen maar om deze installatie te plaatsen of te bedienen.

Bij het archeologisch onderzoek op de terreinen Vandeweghe tussen de Woumenweg en de Rijkswachtstraat was men reeds op overblijfselen van Britse gasbommen gestoten.  Dat er in de omgeving een installatie moest gevonden worden, dat dergelijk tuig kon afschieten, lag dus voor de hand.  Daar is men nu op gestoten.  Toch is het nog niet zeker dat de bommenrestanten, die gevonden werden op de site Vandeweghe, afkomstig zijn van de installatie achter de IJzertoren.  De Britse Livensprojectors konden hun projectielen immers slechts een 400-tal meter ver schieten.  Bijgevolg lag de site Vandeweghe buiten het bereik van de nu gevonden installatie.  Mogelijks bevindt er zich in de omgeving, meer richting stroomopwaarts, dus nog een dergelijke installatie.
Overigens was het niet ongebruikelijk dat het Belgisch leger wapentuig gebruikte van het Britse leger.  Zo werden er ook al vlammenwerpers in deze omgeving gevonden.
Ligt het vinden van WO I-restanten in deze omgeving voor de hand, minder vanzelfsprekend is wel dat er ook middeleeuwse overblijfselen werden aangetroffen.  Het is echter niet duidelijk wat er juist gevonden is
Noch bij de WVI, noch bij Monument wil men op vandaag meer informatie geven over de vondsten. Daarvoor is het wachten op een persmoment dat het ministerie van Defensie de komende weken zal geven.  Wellicht zullen dan meer details bekend gemaakt worden over de vondsten tijdens dit archeologisch onderzoek. (DLD)