Op vandaag is de eerste fase van de vernieuwing van het Centrum voor Ouderenzorg (COZ) Sint-Jozef te Woumen afgerond.  Gestart in mei 2012 met de bouw van de eerste fase van de vernieuwingsbouw, mochten op 5 januari de eerste 24 bewoners hun intrek nemen in de nieuwbouw.  Intussen wonen er 62 bewoners in het nieuwe gedeelte.  De overige 34 bewoners van COZ Sint-Jozef blijven voorlopig wonen in een gedeelte van de oude gebouwen.  Op korte termijn wordt het grootste deel van die oude gebouwen wel afgebroken om plaats te maken voor de realisatie van de tweede fase van de nieuwbouw.  Men verwacht dat deze tweede fase zal klaar zijn in 2016 waarna ook de laatste 34 bewoners hun intrek kunnen nemen in nieuwe kamers.

Het nieuwe woonzorgcentrum (WZC), eens volledig gerealiseerd in 2016 zal enerzijds een rusthuis hebben bestaande uit 93 wooneenheden.  De vervangingsnieuwbouw gaat dus niet gepaard met een capaciteitsuitbreiding.  Binnen deze 93 wooneenheden zijn er vijf typekamers die allen voorzien zijn van een basisinrichting. De typekamers zijn ruime kamers met een sanitaire cel bestaande uit een inloopdouche, lavabo en toilet. Anderzijds is er ook een centrum voor kortverblijf met 3 wooneenheden.
De eerste fase die nu gerealiseerd is, situeert zich naast en achter de vroegere gebouwen. Deze fase omvat de bouw van het centraal gedeelte met ondermeer cafetaria, administratief gedeelte, centrum kortverblijf, rusthuisafdeling en zorgflats. De tweede fase, die moet klaar zijn tegen 2016 omvat allereerst de woondienst voor dementerende en verder een woondienst ‘groepswonen’.   Groepswonen is bestemd voor ouderen die nog zelfstandig of onder begeleiding kunnen functioneren in groep.

De nieuwbouw wordt gebouwd conform een kloostertypologie, verwijzend naar de historische ontwikkeling van de site. De bebouwing is laag en is gegroepeerd rond ruime binnentuinen.  Bij het uittekenen van dit nieuw woonzorgcentrum werd wel gestreefd naar de realisatie van een duurzaam en ecologisch verantwoord concept, zo kon nog vernomen worden van Katrien Sampers, directeur van COZ Sint-Jozef. Dat betekent ondermeer de plaatsing van alternatieve energiesystemen zoals warmtepompen waarbij de warmte onttrokken wordt uit de grond , hoge isolatienormen, betonkernactivering, passieve afkoeling, etc.
De bestaande kapel blijft behouden maar wordt op termijn wel gerenoveerd. (DLD)