Bij de graafwerken voor de speel- en ravottersweide van het nieuw te realiseren provinciedomein IJzerboomgaard langs de IJzerdijk in de schaduw van de IJzertoren, is al heel wat oorlogsmunitie uit de eerste wereldoorlog boven gehaald.  Dinsdagnamiddag is ook een vat met wellicht chloorgas gevonden.  Metingen hebben inmiddels aangetoond dat er op deze plaats nog tonnen aan oorlogsrestanten in de grond steken.  Waarschijnlijk is men op een dumpplaats van oorlogsmunitie gestoten.  De graafwerken werden dan ook stilgelegd om de veiligheid van de arbeiders niet in gevaar te brengen.  Men wil nu in eerste instantie een firma aanstellen om de site bomvrij te maken.

De provinciale opdrachtgever had weet van explosieven op deze plaats aan de vroegere frontlinie.  Bij de graafwerken was er dan ook reeds begeleiding voorzien van een bedrijf die de grond screende voor het afgraven.  Maar dat de omvang zo groot zou zijn, dat had men niet verwacht, aldus gedeputeerde Guido Decorte vandaag in Het Laatste Nieuws.  De werken werden dan ook stilgelegd om eerst overleg te plegen met alle betrokkenen.

Of er inderdaad ook chloorgas in het gevonden vat zat, is momenteel nog niet met zekerheid te zeggen.  Wel is het niet onwaarschijnlijk vermits recent nog in de onmiddellijke nabijheid, bij archeologische opgravingen op de te realiseren ambachtelijke zone achter de IJzertoren, een Engelse installatie werd gevonden waarmee gasbommen konden afgevuurd worden.
De plaats waar nu de speelweide wordt gerealiseerd zou wel eens een dumpplaats kunnen zijn waarin kort na de oorlog allerhande loopgraafprojectielen werden gestort en die achteraf werd afgedekt met aarde.  Naast niet ontplofte bommen en mortieren kunnen daar ook vaten en granaten met een toxische inhoud tussen zitten die een gevaar kunnen betekenen voor de volksgezondheid.

Diksmuids burgemeester Lies Laridon volgt alvast de situatie van dichtbij op.  Ze houdt het algemeen nood- en interventieplan achter de hand indien zou blijken dat beschermings- en veiligheidsmaatregelen moeten genomen worden. (DLD)

foto archief : bezoek burgemeester Laridon en gedeputeerde Decorte aan de graafwerken van de speelweide