Maandagavond werd het omstreden ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Stationsbuurt door de Diksmuidse gemeenteraad definitief goedgekeurd.  De CD&V-SP.a-open-meerderheid stemde voor, Idee2006 onthield zich terwijl de N-VA-fractie niet aan de stemming wou deelnemen. Is hiermee dit dossier verdwenen van de Diksmuidse gemeenteraadstafel, vraag is of dit ook definitief zo zal zijn.  De werkgroep van de Stationsbuurt stelde immers nog voor de zitting dat een mogelijke goedkeuring niet wettelijk is.  Mogelijks zal, indien de wijkbewoners van de Stationsbuurt zich blijven verzetten tegen het nieuwe RUP voor hun wijk, dit dossier uiteindelijk verhuizen naar de Raad van State.

Schepen Moerman (SP.a-open) stelde maandagavond dat men als stadsbestuur een visie op lange termijn moet hebben.  Wil men straks voor meer mensen meer kwaliteitsvolle woningen hebben aan betaalbare prijzen, dan moeten de volgende generaties niet alleen kleiner maar ook hoger gaan wonen.  Enkel deze vorm van inbreiding zal straks nog woonmogelijkheden bieden op dezelfde ruimte van vandaag.  En het RUP Stationsbuurt past in deze visie.  Burgemeester Lies Laridon (CD&V) onderstreepte ook nog eens dat de oorspronkelijke plannen wel degelijk werden bijgestuurd.  Alle bezwaren en adviezen werden bekeken en er werd wel degelijk rekening mee gehouden.  Toch was dit altijd In functie van het algemeen belang, met persoonlijke bezwaren kon dan weer geen rekening gehouden worden.
Ook voormalig schepen Eric De Keyser (SP.a-open), die dit dossier nog opstartte, mengde zich maandagavond in het debat.  Voor hem moet de verdere ontwikkeling van de Stationsbuurt ook gezien worden in het kader van nieuwe economische mogelijkheden die hierdoor in Diksmuide ontstaan.  Hij vroeg dan ook aan de gemeenteraad een eendrachtige goedkeuring in functie van de groei en bloei van Diksmuide.

Voor Katleen Winne (Idee2006) hoeft de hoogbouw niet altijd te zorgen voor meer inwoners.  Diksmuide kende de voorbije jaren al heel wat bijkomende woongelegenheden maar toch zorgde dit niet voor meer Diksmuidelingen.  Voor haar is de conclusie dan ook dat Diksmuide hiermee geen gezinnen weet aan te trekken.  Zij vreesde verder vooral dat een goedkeuring van het RUP zal zorgen voor een “carte blanche” voor de bouwpromotoren.  Daarnaast hoeft voor haar een verdichting geen synoniem te zijn voor hoogbouw.
Haar partijgenoot Marc Deprez vond dan weer dat de Diksmuidse gemeenteraad destijds wel het voorontwerp unaniem had goedgekeurd maar dat men hiermee niet meteen ook het plan definitief moet goedkeuren.  Als politieker moet men nu eenmaal een luisterend oor hebben voor de bezwaren van de inwoners van de stad.
Bert Laridon (N-VA) trok tenslotte het debat nog breder open.  Als het advies van de Gecoro nu reeds ter discussie staat in dit ene dossier omwille van het feit dat dit adviesorgaan niet wettelijk zou zijn, dan is het de vraag wat er moet gebeuren met alle andere dossiers waarin deze Gecoro reeds zijn advies heeft verleend.  Komen deze nu ook ter discussie te staan?  Niet voor het Diksmuids stadsbestuur die nog steeds meent dat de Gecoro wettelijk is.

Reeds eerder gaf Paul Claus van de werkgroep Stationsbuurt aan niet te zullen berusten bij een goedkeuring door de gemeenteraad van dit RUP.  Voor hem is het manoeuver van het stadsbestuur, waarbij ze de gemeenteraad in de plaats liet stellen van een onwettelijk verkozen Gecoro, even onwettelijk.  Volgens Paul Claus maakt immers op dat ogenblik de oude verkozen Gecoro nog de staat van dienst uit.  En hiermee werd maandagaonvd geen rekening gehouden.  Mogelijks vormt dit voor hem de basis om het gemeenteraadsbesluit te bestrijden waardoor het RUP Stationsbuurt voor lange tijd in de koelkast dreigt terecht te komen.  (DLD)