De Diksmuidse chocolatier Jeroen Bailleul heeft op de Wereldexpo in Milaan gezorgd voor een klein communautair stormpje in het Belgisch paviljoen.  Hij wou er op de stand van Berry-Callebaut, zijn chocolade-leverancier, zijn eigen stad promoten en maakte dan maar in chocolade het gebouw waarmee iedereen Diksmuide associeert: de IJzertoren.  Maar dat was buiten een paar bezoekers gerekend die hiertegen klacht hadden ingediend, het onderwerp was voor hen té politiek geladen.  Het management van het Belgisch paviljoen had daar oren naar en liet de chocoladen IJzertoren verwijderen.  Directeur van het Museum van de IJzer, Dirk Demeurie, reageert ontsteld en ontstemd. Hij vraagt de onmiddellijk opschorting van deze voor hem onverdraagzame en discriminerende maatregel.  Daarnaast wil hij een onderzoek naar de verantwoordelijken die deze beslissing hebben genomen.  Berry Callebaut laat ons alvast weten bij monde van Frederic Janssens op geen enkele manier betrokken te zijn bij deze beslissing.

Jeroen Bailleul, die in de Woumenweg zijn chocolade-atelier en winkel Sweetline heeft, is niet toe zijn aan Wereldexpo-proefstuk.  Reeds in 2010 trok de Diksmuidse chocolatier naar de wereldexpo in Shanghai om er uit te pakken met zijn Vannevel-pralines.  Nu wou hij op de wereldexpo in Milaan zijn eigen stad promoten met een chocoladen IJzertoren.  Hij had dit overigens al enkele maanden terug aangekondigd. Maar toen hij zondagnamiddag klaar was met zijn chocoladen kunstwerk (foto), liet de manager van het Belgisch paviljoen zijn IJzertoren verwijderen.  Deze was volgens het management te politiek geladen.  Jeroen Bailleul stelt dat hij geen politieke bedoelingen had, hij wou enkel zichzelf en meteen ook zijn stad tonen op dit wereldtoneel die de expo is.  Maar dat was dus zonder een aantal Belgische bezoekers gerekend die klacht indienden bij de organisatoren.  En deze laatsten gaven daar blijkbaar gevolg aan.

Dirk Demeurie, directeur van het Museum aan de IJzer dat is ondergebracht in de IJzertoren, reageert met ontsteltenis en ontstemming op het nieuws dat een chocoladen maquette van het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en Vrede, zoals de IJzertoren nu officieel heet, geweerd werd op de Wereldexpo in Milaan.  Hij vindt het triest dat de organisatoren in Milaan toegaven aan klachten van wat hij omschrijft als radicale nationalisten.
Wat als er straks klachten komen van vrijzinnigen als een bijbels tafereel op een schilderij van één van de Vlaamse primitieven in een brochure verschijnt of er een klacht komt tegen een Te Deum in aanwezigheid van de eerste minister, zo vraagt de directeur zich filosofisch af.  De VZW voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid, de opvolger van het IJzerbedevaartcomité vraagt in haar persbericht niet alleen opschorting van deze maatregel maar ook een onderzoek naar de verantwoordelijken voor deze beslissing.

We vroegen ook het management van het Belgisch Paviljoen op de Wereldexpo in Milaan naar de reden van hun beslissing, maar bij publicatie hadden wij nog geen reactie ontvangen. (DLD)