Diksmuides zwaluwpopulatie daalt.  Dat blijkt alvast uit de tellingen van het voorbije jaar.  Telde men gemiddeld tussen 2010 en 2014 nog 380 huiszwaluwnesten, in 2015 waren dat er nog slechts 324.  Een achteruitgang met 15 procent.  Bij de gierzwaluwen werden er 25 procent minder geteld.  Maar voor Diksmuids schepen Karline Ramboer kan een verklaring voor deze daling ook liggen bij het feit dat landbouwers, die nu al overstelpt worden met papier en administratie, geen aangifte hebben gedaan van zwaluwnestjes.  Diksmuide, die nog steeds één van Vlaanderens rijkste zwaluwgemeentes is, wil dan ook dit jaar extra aandacht vragen voor deze telling bij de landbouwers enerzijds en elke Diksmuideling anderzijds.

Diksmuide koos, als zwaluwgemeente, in 2010 voor de zwaluw als symbool in het kader van het internationaal jaar van de biodiversiteit.  Maar Diksmuide ondersteunt ook met daden de aanwezigheid van de zwaluw op haar grondgebied.  Zo gaf ze in 2015 een totale subsidie van 1.055 euro als kleine bijdrage aan gezinnen ter compensatie van de beperkte overlast van zwaluwnesten.  Daarnaast probeert men ook het tij van de dalende zwaluwpopulatie te doen keren door gratis kunstnesten ter beschikking te stellen en mestplankjes gratis te laten plaatsen door de eigen technische dienst.
Daarnaast heeft het Regionaal Landschap IJzer en Polder, in samenwerking met SOS Kustpolders ook een zwaluwbox geconstrueerd die men de komende maanden op verschillende locaties in Diksmuide kan zien.  Vanaf volgend jaar zal ze ook te zien zijn in de scholen in het kader van de actie Beestige School.

De milieuraad van Diksmuide organiseert ook ieder jaar een zogenaamde symbolische zwaluwborrel als afsluiter van het werkjaar.  Men doet dit op een “materniteit”-locatie waar jonge zwaluwtjes zijn geboren.  Dit jaar was dit op de hoeve van de familie Vanderghote aan de Laagvlaktestraat te Leke.  Daar werden de milieuraadsleden aan de vooravond van de zomervakantie nog eens bedankt voor hun inzet.  Ook de particuliere Diksmuidelingen en de landbouwers werden bedankt voor hun gastvrijheid voor de zwaluwen.  Meteen werd ook nog een kleine demonstratie gegeven van het ringen van zwaluwen.  (DLD)

Foto: Albert Ommey