De Diksmuidse oppositie heeft gehoor gegeven aan de oproep van schepen Vanlerberghe om over partijgrenzen heen de Diksmuidse ring “in Brussel” onder de aandacht te blijven houden.  Zowel Idee2006 als N-VA hebben hun partijgenoten aan het werk gezet om de Diksmuidse kwarting opnieuw op de Vlaamse politieke agenda te krijgen.  Zo liet Idee2006-raadslid Marc Deprez maandagavond weten tijdens de gemeenteraad dat liberale parlementairen zijn aangeschreven om bevoegd Vlaams minister Weyts naar een stand van zaken te vragen in het dossier van de Diksmuidse omleidingsweg.  Uit het antwoord van de minister aan de blauwe excelenties blijkt dat nog steeds een eerste fase is voorzien in 2017 maar dat het grootste stuk er in 2018 zou moeten komen.  Opvallend is alvast de bemerking in het ministrieel antwoord dat het ontbreken van een overeenkomst tussen Infrabel en het Vlaams Gewest rond de ondertunneling van de spoorweg de voortgang van het dossier niet negatief zal beïnvloeden. Tenslotte was er nog de bevestiging dat de stedenbouwkundige aanvraag voor de omleidingsweg nog in 2016 zal ingediend worden.
Intussen vernemen we ook van de N-VA-fractie dat ook zij stappen heeft ondernomen bij minister en partijgenoot Weyts.  En daar was dan toch een andere uitvoeringstermijn te horen.  Koen Coupillie ging op 11 juni de hoogdringendheid en het belang van de kwartring voor Diksmuide aankaarten bij de minister. (foto) Maar volgens het N-VA-raadslid zal om budgettaire redenen fase 2 van de werken pas in … 2019 starten.  Zijn fractie zal ook verder blijven ijveren voor een zo snel mogelijke realisatie van de kwartring en hoopt dat ook de Diksmuidse meerderheid hetzelfde doet, aldus Koen Coupillie  Toch wil hij dit niet laten escaleren tot een politiek opbod.

Het systeem van blauwe zones aan de dorpswinkels zal in voege treden van zodra men weet welke handelaars hierin geïnteresseerd zijn.  Na een jaar wordt alles geëvalueerd, zo was maandagavond te horen in de Diksmuidse raadzaal.  En of ook handelaars uit het centrum die buiten de normale blauwe zone vallen, ook enkele parkeerplaatsen voor hun zaak onder dit beperkte parkeerregime kunnen krijgen, zo vroeg raadslid Koen De Hantsetters (N-VA).  Toch niet, zo liet schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) weten, al wordt ook de blauwe zone in het centrum nog geëvalueerd en desnoods bijgestuurd.  De controle op de blauwe zones in de dorpen zal eveneens uitgevoerd worden door Indigo die nu ook reeds het toezicht in het centrum doet.  

De Diksmuidse gemeenteraad wil meer veiligheid en opnieuw rust aan de put van Nieuwkapelle.  Het terrein zal dan ook voortaan enkel toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers tussen zonsopgang en zonsondergang.  Het is verder verboden te kamperen en te barbecueën, dieren moet aan de leiband worden gehouden en er mag geen vuur gemaakt worden.  Deze en andere voorwaarden zullen bezoekers kunnen lezen op een bord dat zal aangevuld worden met pictogrammen zodat ook anderstaligen de boodschap zullen begrijpen.  En of men er ook mag zwemmen, zo vroeg raadslid Jurgen Van Collie (N-VA) nog op de voorbije gemeenteraad.  In Diksmuide geldt een algemeen zwemverbod in openbare wateren, zo liet burgemeester Laridon (CD&V) weten, al wordt hiertegen maar opgetreden bij overlast.

De Diksmuidse gemeenteraad heeft de goedkeuring gegeven voor de heraanbesteding van de heraanleg van de Rijkswachtstraat en de bijgaande rioleringswerken.  De werken zouden in het najaar kunnen starten en zouden zo’n 5 maanden duren.  De werken worden wel gefaseerd uitgevoerd. (DLD)