In het Vlaams investeringsprogramma 2016 voor de verbetering van de waterzuiveringsinfrastructuur, een programma dat 800 miljoen Euro zal gaan kosten, zitten ook 2 Diksmuidse projecten.  Zo wordt het Kaaskerks pompstation vernieuwd wat 315.000 Euro gaat kosten.  Daarnaast wordt er, zoals men overigens ook al kon vernemen tijdens de gemeenteraad van augustus 2014, ook 1.244.368 Euro uitgetrokken voor een pompstation en persleiding met collector in de Veurnestraat in Pervijze.  Deze werken zullen gepaard gaan met een herinrichting van de Pervijse dorpskern.  Deze omvangrijke werken gaan zorgen voor grote wegomleggingen zodat Diksmuids schepen Vanlerberghe reeds vorig jaar het pas heringerichte Avekapelle waarschuwde voor 2016 dat voor hen weleens het jaar van de grote verkeersoverlast kan worden.

Diksmuide heeft reeds vorig jaar, in het kader van deze Pervijse Aquafinwerken, een samenwerkingsovereenkomst gemaakt met Aquafin, het Vlaams Gewest en Infrax.  Hierdoor kunnen de nu aangekondigde werken gecombineerd worden met uit te voeren werken aan de gewestweg N35 en andere straten van de Pervijse dorpskern.  Verder voorziet men ook een herinrichting van de schoolomgeving in de Nieuwpoortstraat. Volgens voormalig schepen Eric De Keyser, die het dossier nog opstartte, worden in volgende straten, hetzij geheel, hetzij gedeeltelijk, in het kader van deze dorpskernvernieuwing riolerings- en wegeniswerken uitgevoerd : de Schoorbakkestraat, de Molenstraat, de Brouwerijstraat, de Veurnestraat, de Klichthoveweg, de Nieuwpoortstraat, de Vogelsteenweg, de Proostdijk, de IJzerdijk, de Oude Diksmuidestraat en de Pervijzestraat;  De voorlopige raming van deze omvangrijke werken bedraagt 5,2 miljoen Euro.
Het jaar 2016 wordt dus niet alleen het jaar van de grote wegeniswerken voor Pervijze, maar ook het jaar van de grote verkeersoverlast en wegomleggingen tussen Diksmuide enerzijds en Veurne en Nieuwpoort anderzijds.  Diksmuids schepen Vanlerberghe waarschuwde dan ook vorig jaar al Avekapelle.  Dit pas heringerichte dorp zou immers in 2016 weleens heel wat voertuigen die een alternatieve route zoeken tussen Diksmuide en Veurne zien passeren.  Met alle verkeersoverlast die dat ongetwijfeld voor het landelijke Avekapelle met zich mee zal brengen. (DLD)