In het kader van de tax-shift worden door de federale en Vlaamse overheid de personenbelastingen op inkomsten naar beneden gehaald.  Maar omdat gemeenten op deze belasting een aanvullende heffing rekenen, zien ook zij hun belastingsinkomsten dalen.  In Diksmuide bedraagt deze aanvullende belasting 8 procent.  Eind december raakte bekend dat door deze tax-shift-maatregel Diksmuide tegen 2021 rekening moet houden met 1,2 miljoen euro minder inkomsten.  Voor de periode tot 2019 heeft Diksmuide volgens financiënschepen Kurt Vanlerberghe alvast voldoende provisies voorzien in het lopend meerjarenplan.  Hierdoor blijft er ook nog voldoende buffer over om ook eventuele volgende besparingsrondes van de hogere overheden het hoofd te kunnen bieden.  Diksmuide hoeft alvast geen van de voorziene investeringen te schrappen.

In haar meerjarenplan tot 2019 had Diksmuide een provisie van een goeie 850.000 euro voorzien om de minder-inkomsten van de tax-shift op te vangen.  Tegen 2019 zal het verlies aan inkomsten voor Diksmuide “slechts” een kleine 460.000 euro bedragen.  Bijgevolg heeft ze in haar meerjarenplan nog een buffer van een goeie 390.000 euro.  Maar in de volgende jaren komt de tax-shift pas op volle snelheid want in 2020 moet Diksmuide rekening houden met een verlies aan inkomsten van 334.000 euro, in 2021 is dat al meer dan 420.000 euro.

Zijn dit de naakte cijfers van de tax-shift-operatie, toch zou het mogelijk zijn dat deze soep dan toch niet zo heet moet gegeten worden want voor de federale overheid moet de tax-shift er ook toe leiden dat er meer mensen aan het werk kunnen gezet worden.  Op hun beurt zullen zij zorgen voor meer belastingsinkomsten voor de gemeenten.
Maar of deze federale denkpiste en hoop ook bewaarheid zal worden, dat is nog afwachten, zo luidt het bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.
Diksmuids schepen van financiën Kurt Vanlerberghe heeft alvast het zekere voor het onzekere genomen en voldoende provisies aangelegd  in zijn meerjarenplan. (DLD)