Tijdens de voorbije maand mei stapten 163 Diksmuidelingen naar Nieuw-Zeeland én terug.  Virtueel uiteraard want we hebben het over het resultaat van de tweede stappenclash.  Toch is dit een uitzonderlijk resultaat dat deze Diksmuidelingen voor elkaar kregen.  Samen stapten ze gedurende de maand mei 36.672 kilometer bij elkaar.  In de wedstrijd met de andere deelnemende gemeenten uit de regio behaalt Diksmuide hiermee zilver.  Vorig jaar was dit nog een vijfde plaats met 18.000 kilometer.  Diksmuids schepen Marc De Keyrel maakte bij de voorstelling van de resultaten alvast een afspraak voor volgend jaar.  Derde keer goede keer en Diksmuide op het hoogste schavotje?

De onderlinge wedstrijden tussen de verschillende gemeenten is een mooie uitdaging maar niet de hoofdzaak van de stappenclash, zo stelt sportschepen Marc De Keyrel.  Het uiteindelijk hoofddoel is nog altijd de inwoners aanzetten tot bewegen.  En in Diksmuide wordt veel bewogen, zo stelt men vast bij de organiserende sportdienst.  Maar als men nog beter wil scoren in de stappenclash zelf, dan moet er geregistreerd worden en dat is vaak een nog te hoge drempel.  En ook al is het resultaat van de stappenclash uiteindelijk bijzaak, toch wil Diksmuide volgend jaar Lichtervelde, die de eerste twee edities won, van de troon stoten.

Om meer aan te zetten hun stappen te registreren heeft Diksmuide ook een lokale wedstrijd verbonden aan de stappenclash.  Wie hieraan wilde deelnemen moest wel 31 registraties, zeg maar 1 per dag, voorleggen én deelnemen aan minstens één activiteit van de sportdienst.  Er registreerden zich dagelijks 49 deelnemers maar slechts 11 daarvan namen deel aan één of meer activiteiten van de sportdienst.  Uiteindelijk werd de prijzenpot verdeeld via loting.  Deze gebeurde door bewoners van de Noortpoorte (De Lovie) die de ‘ongeschuldige kinderhand’ leverden.  De winnaar werd Eric Pynebrouck, de voorzitter van de Keiemse Tervaetestappers.  Hij kreeg een bongo-bon voor een fiets- en wandelarrangement.  Andere prijzen waren weggelegd voor Gaby Verstraete, Inge Vandermarliere, Nele Lauwyck, Mieke Cardoen, Daniël Terwe en Dagmar Seys.  Daarnaast waren er nog enkele troostprijzen onder de vorm van een stappenteller die waren weggelegd voor de beste scorende Diksmuideling, Johan Roose die 593 kilometer stapte, Sylvère Hongenae die 217 kilometer stapte maar met zijn 78 jaar de oudste mannelijke deelnemer was.  De 2de oudste vrouwelijke deelneemster was de 71-jarige Andrea Vandenberghe die 319 kilometer stapte.  En tenslotte waren er nog de 2 laureaten : Bart Cattrysse met 371 kilometer en Marcella Onraedt met 238 kilometer.

En dan werd nog binnen de stadsdiensten een interne wedstrijd gestreden.  Er was een wekelijkse wedstrijd wat zorgde voor 1.200 extra kilometers.  En daaruit bleek opmerkelijk genoeg dat niet de sportdienst maar wel de communicatiedienst de strafste stappenprestatie neerzette. (DLD)