Vorige week was Diksmuide weer eventjes de hoofdstad van het varken.  Toen ging in de Salons Saint-Germain voor de 13de maal het Festival van het Varkentje door.  Hiermee wil men enerzijds het Belgisch varkensvlees promoten en anderzijds ook het beroep van ambachtelijk slager-traiteur in de kijker plaatsen.  In de rand van dit festival wordt ook de titel van Beste Meester Ambachtelijke Charcutier toegekend door het Genootschap Orde Jean Berquin.  Daarnaast streden zowel professionelen als juniores voor de Beste Ambachtelijke Boerenpastei en het Beste Breughelbuffet.  Het was alvast opmerkelijk dat veel leerlingen van de Diksmuidse GO Slager- en traiteurschool maar ook cursisten van het volwassenenonderwijs Cervo-GO Diksmuide prijzen in de wacht sleepten.  Daarnaast gingen bij de professionals ook heel wat oud-leerlingen met prijzen aan de haal.  Maar onder de hoofdprijswinnaars waren er deze maal geen Diksmuidelingen. In de jury zaten ondermeer Mevrouw Jean Berquin, Geert Vanhecke (Karmeliet en Refter), Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas), Frans en Tim Saint-Germain, Rudy Pattyn (la boule de Glacee), chefkok Rudy Devolder en de Diksmuidse journalist Ronny Vanhooren.
De organisatie van het Festival van het Varkentje is in handen van de slagers- en traiteurschool van het Diksmuidse GO-Onderwijs en het volwassenenonderwijs Cervo-GO.  Dit gebeurt in samenwerking met de Orde van Meesterkok Jean Berquin, VLAM, de Salons Saint-Germain en de oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. (DLD)