Van de 90 dorpen die de Westhoek telt, zijn er vijftien die zich voortaan charmant dorp mogen noemen.  En daarvan liggen er drie op Diksmuids grondgebied : Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke en Lampernisse.  Deze charmante dorpen moeten toeristisch zijn, deel uitmaken van het wandel- of fietsnetwerk, een culturele bezienswaardigheid hebben, een stukje lokaal erfgoed zijn en een landschap hebben om “u” tegen te zeggen om deze titel te mogen dragen.  De provincie West-Vlaanderen die het initiatief van deze charmante dorpen nam, wil hiermee de landelijke dorpen opwaarderen via het toerisme en daarmee de leefbaarheid, die er vaak onder druk staat, beter maken en meteen ook het dorpsgevoel voor de bewoners verhogen.

Lampernisse, met zijn 200 inwoners, is zowat het stilste dorp van de Westhoek en heeft bekendheid gekregen door zijn komgronden.  In Stuivekenskerke kan men dan weer mooie wandelingen maken, door ondermeer het natuurreservaat van de Viconia Kleiputten.  En tenslotte is er nog Sint-Jacobskapelle dat na de eerste wereldoorlog werd herbouwd tot het schilderachtig dorp zoals het nog steeds vandaag is.  Het zijn dan ook stuk voor stuk voorbeelden van hoe een charmant dorp er moet uitzien.
En bedoeling is dat bezoekers van deze dorpen, ze ook kunnen ontdekken, samen met een zogenaamde greeter.  Deze laatste is evenwel geen gids.  Zorgt een gids veeleer voor een kennisoverdracht, een greeter die een eigen dorpsbewoner is, laat veeleer het dorp zien door de ogen van zijn inwoners.  Sint-Jacobskapelle (foto) telt reeds drie greeters (Marc De Blieck, Gudrun Colpaert en Louis Vanden Broucke) en voor Lampernisse heeft Peter Bossu zich kandidaat gesteld.  Voor zowel Lampernisse als voor Stuivekenskerke is men nog op zoek naar kandidaat-greeters, aldus toerismeschepen Karline Ramboer.  Deze greeters krijgen overigens een passende opleiding.

Diksmuids burgemeester Lies Laridon, die gecharmeerd is dat Diksmuide drie van de vijftien charmante Westhoekdorpen telt, speelt nog met een bijkomend idee.  Werden er enkele jaren terug nog inwoners van diverse “Diksmuide”-straten uit verschillende steden naar de boterstad uitgenodigd, er bestaan ook straten in Vlaanderen met de namen van deze charmante dorpen.  Zij zou de inwoners van deze straten graag uitnodigen naar hun eigen charmante dorp.
Overigens zullen deze zomer zowel Vaarrijk als Wandelrijk georganiseerd worden in deze Charmante dorpen en tenslotte kan men deze drie dorpen straks ook gaan ontdekken met een heuse vintage VW-busje.  Meer info : 2marc@skynet.be (DLD)