De Diksmuidse passage van de Baloise Belgium Tour (BBT), de vroegere Ronde van België, blijft nog nazinderen in de Diksmuidse raadzaal.  Voor Idee2006-raadslid Marc Deprez moest Diksmuide voor de organisatie van deze tijdrit 62.000 Euro bijpassen.  Onverantwoord voor het Keiems raadslid die de oorzaak van dit tekort legt bij de ondermaatse VIP-inkomsten.  Voor schepen Marc De Keyrel (CD&V) was dit geld, al had hij het dan weer over een tekort van 58.000 Euro, wel goed besteed.  Diksmuide moet voor hem trouwens om de 3 jaar een dergelijk evenement organiseren met nationale media- en TV-aandacht om de stad te promoten.

Verwarring troef rond de afrekening van de Baloise-tijdrit.  Marc Deprez zwaaide met cijfers die hij had gekregen van de stadsontvanger, terwijl schepen De Keyrel zich baseerde op gegevens van de toeristische dienst.  Blijkt dat de toeristische dienst het evenement 5.000 Euro goedkoper kon maken dan de stadsontvanger …
Maar het grootste pijnpunt voor oppositieraadslid Deprez was het gebrek aan inkomsten.  Voor hem heeft Diksmuide verkeerdelijk de VIP-verkoop in handen gegeven van een stedelijke ambtenaar.  Zonder iets te willen verwijten aan betrokken ambtenaar, vond Marc Deprez dat men hiervoor mensen had moeten aanspreken die voeling hebben met het bedrijfsleven en wielermiddens. En de uiteindelijke factuur voor Diksmuide ligt ook nog eens stukken hoger.  Want aan het deficit van 62.000 Euro moet men ook de kosten voor het inzetten van stadspersoneel toevoegen alsook de economische schade.  Menig bedrijfsleider moest immers, door het afsluiten van het Kaaskerks bedrijventerrein zijn personeel huiswaarts sturen, om nog niet te spreken van het verlies voor menig winkelier, zowel in Kaaskerke als in het afgesloten centrum.  Voor Marc Deprez onaanvaardbaar.
Partijgenoot Jan Van Acker vond het dan ook nog eens niet kunnen dat men reeds in de voormiddag alles afsloot waardoor hij, als huisarts, moeilijkheden ondervond om dringend langs te gaan bij patiënten.  Het systeem, waarbij hij eerst politiemoto’s moest aanvragen was veel te omslachtig.  Dat hij dan ook nog eens arrogant wandelen werd gestuurd door organisatie-medewerkers deed voor hem duidelijk de emmer overlopen.

Voor sportschepen De Keyrel vergelijkt het Idee2006-raadslid de organisatie van de tijdrit te veel en verkeerdelijk met deze van het intussen afgevoerde natourcriterium.  Voor hem had Diksmuide met de organisatie van de BBT-tijdrit drie doelen voor ogen : de start van de herdenking van 100 jaar WO I en Diksmuide toeristisch promoten, een sportief evenement opzetten zonder toegangsgeld en hiermee Diksmuide op de nationale en regionale kalender plaatsen en tenslotte er een totaal evenement van maken met randanimatie met als doel het publiek ook na de aankomst in het centrum te houden.
De opzet om de link naar de WO I-herdenkingen te leggen is voor hem geslaagd dankzij de ruime belangstelling in de media.  Daarnaast was het ook sportief een succes zowel op het vlak van organisatie als op het vlak van publieke belangstelling die heel groot was.  Alleen voor het laatste luik, het totaal evenement, waren er pijnpunten.  Het kinderanimatiedorp werd positief onthaald, wat evenwel niet kon gezegd worden van de animatie tijdens de tijdrit.  En ook het avondoptreden werd een tegenvaller.  Bij een volgende editie wil schepen De Keyrel het avondoptreden beperken tot één optreden. (DLD)