De Beerstbloteparking ligt er al enkele weken zichtbaar gebruiksklaar bij. Toch kon het terrein nog niet meteen opengesteld worden voor wagens. Een periode van twee maaibeurten was immers nodig om de stevigheid van het beton en het gras te garanderen. Maar vanaf vandaag, vrijdag 19 augustus, zal de nieuwe centrumparking Beerstblote, aan de gelijknamige straat langs de Handzamevaart, opengesteld worden.  De parking, die zich bevindt op een terrein achter de aanpalende muziekclub 4AD in de Kleine Dijk heeft 75 parkeerplaatsen die aangelegd zijn in grastegels.  De rijweg is gerealiseerd in uitgewassen beton.  Verder is er ook nog een kleine picknickplaats voorzien.  Ook fietsliefhebbers zullen kunnen gebruik maken van deze picknicktafel want er werden ook fietsrekken in de nabijheid voorzien.  Tenslotte zijn er nog vier plaatsen voorzien voor mindervaliden.  Mobilhomes zijn er dan weer niet welkom.
De verlichting werkt met een detectiesysteem zodat enkel bij gebruik van de parking de openbare verlichting, bestaande uit 12 LED-verlichtingsarmaturen met een hoogte van slechts 1,50 meter, werkt.
De nieuwe centrumparking verdwijnt wel in het vlakke landschap van Beerstblote doordat ze omgeven is door een groene berm waarvoor de ontwerpers zich hebben laten inspireren door oude vestingen uit 1672.
Bij de aanleg van de Beerstbloteparking werd ook het gedeelte van de Beerstblotestraat tussen de ingang van de parking en de Kleine Dijk breder gemaakt om voertuigen vlot te laten kruisen.
Deze centrumparking moet de langparkeerders uit het centrum weren waar door de nieuwe parkeerregeling er enkel nog plaats zal zijn voor kortparkeerders.  Hiermee wil het stadsbestuur komen tot een grotere parkeerrotatie in de centrumstraten en een betere bereikbaarheid voor de handelszaken.  Toch wordt er ook al kritisch gekeken naar deze nieuwe parking.  Zal ze voldoende capaciteit bieden voor langparkeerders en zal deze capaciteit niet ondergraven worden door bewoners van omliggende woonblokken die hierdoor niet moeten investeren in een private parkeerplaats omdat ze op de centrumparking een mooi alternatief kunnen vinden.
De totale kostprijs van deze parking is een slordige 300.000 euro waarvan 60.000 euro betaald wordt met Europese subsidies.  (DLD)