Naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de geboorte van priester Daens is er vanaf zaterdag 28 maart in het Museum aan de IJzer in de IJzertoren een tentoonstelling te bezoeken die het levensverhaal van Adolf Daens probeert te reconstrueren aan de hand van brieven die aan hem werden geschreven. Deze brieven tonen het begin van zijn politieke carrière bij de Christelijke Volkspartij, zijn twijfels en ook zijn alsmaar groter wordende problemen met de Gentse bisschop Mgr. Stillemans. De tentoonstelling eindigt met zijn laatste dagen, waarin hij zich, net voor hij sterft, verzoent met de Kerk.  Deze tentoonstelling loopt tot en met 11 juli.

Naar aanleiding van de opening van deze Daenstentoonstelling wordt er in de IJzertoren op zaterdagnamiddag 28 maart ook een colloquium over armoede opgezet. Hierbij kijken verschillende gesprekspartners of we nu zoveel verder staan dan in de tijd van Daens.
Algemeen voorzitter Paul De Belder zal het armoedevraagstuk situeren in de Vlaamse emancipatiestrijd.  Voorzitter van het Priester Daensfonds, Johan Velghe zal het dan weer hebben over “De actualiteit van Daens”.  Of iedereen beschermd is tegen armoede, daar wil Danielle Colsoul als voorzitster van Welzijnszorg over spreken.  Bea Cantillon, directeur van het centrum sociaal beleid universiteit Antwerpen zal dan weer een blik werpen op de toekomst van het sociaal beleid.  Tenslotte zal historicus Luc Vandeweyer die eveneens lid is van de raad van bestuur van het Museum aan de IJzer de historische betekening van Priester Daens belichten.
Dit laatste onderwerp zal vervolgens aansluiten bij de Daenstentoonstelling zelf die een historische terugblik is.  De aanwezigen zullen zaterdag na een toelichting bij de tentoonstelling uitgenodigd worden tot een bezoek.

Het colloquium begint om 14.30 in het auditorium van het Museum aan de IJzer en is gratis toegankelijk. (DLD)