Momenteel wordt er in het kader van Broederlijk Delen in het Sint-Aloysiuscollege door de vijfdejaars een mondiale week opgezet met geldinzamelacties waaraan ook bewustmakingscampagnes zijn gekoppeld.  Bij de grote acties vallen de Valentijnsmaal (foto) op en de koffiestop, die intussen een klassieker is geworden tijdens de rapportafhaling. Maar de hoofdbrok is voorzien voor morgen vrijdag 6 maart met een solidariteitsmaal over de middag en ’s avonds “een walking dinner for Peru”. Hierop is niet alleen iedereen die iets te maken heeft met het college maar ook iedereen die ontwikkelingssamenwerking een warm hart toedraagt en bij uitbreiding elke Diksmuideling dus welkom. Aanvang om 18.30 u en deelnameprijs 6 Euro.

In het Sint-Aloysiuscollege is het reeds lang de gewoonte dat leerlingen van het vijfde jaar geldinzamelingsacties organiseren ten voordele van Broederlijk Delen.  Waren dit jarenlang pure geldinzamelingsacties onder de vorm van sponsortochten, wassen van auto’s en fietsen, enz…, sinds een 15-tal jaar worden daar ook bewustmakingscampagnes aan gekoppeld.  Hiermee ontstond in het college de mondiale dag, een organisatie van de leerlingen zelf met begeleiding van een 7-tal leerkrachten.  Deze is intussen uitgegroeid tot een mondiale week
Dit jaar vond de werkgroep de tijd gekomen om het opzet te vernieuwen.  Elke klasgroep van het vijfde jaar kreeg een opdracht bestaande uit vier delen: een grote geldinzamelingsactie, een kleine geldinzamelingsactie, een bewustmakingsactie en een zogenaamde “lets”-actie.  (Lets= local exchange en trading system.)

Naast de geldinzamelacties worden dus ook bewustmakingsacties opgezet waarbij info gegeven wordt rond deeleconomie, meer bepaald: repair café, autodelen, letsen, recycling, upcycling en andere gelijkaardige initiatieven.  Verder is het de bedoeling om in het kader van het Peru-project van Broederlijk Delen het publiek ook info te geven over de negatieve ecologische en sociale gevolgen van grootschalige mijnbouw in Peru. De ontgonnen grondstoffen zijn immers haast uitsluitende bedoeld voor de Europese markten. Mocht men in Europa wat minder grondstoffen gebruiken en meer grondstoffen recycleren, dan zou de mijnbouw ook niet zoveel schade aanrichten in Peru.

Tenslotte worden met deze acties ook een aantal algemene doelstellingen bereikt: leren positief samenwerken, zelf initiatief ontwikkelen, nadenken over de ondernomen acties en ze evalueren,… (DLD)