Het gebeurt zelden of zeg maar nooit maar CD&V en SP.a-open, die in Diksmuide de bestuursmeerderheid vormen, waren op de voorbije gemeenteraad dan toch eventjes het noorden kwijt.  Aanleiding was het punt rond de opmaak van het beheersplan “Beschermd landschap Outlandpolders-Lampernisse”.  Idee-2006-raadslid Marc Deprez vond bij de bespreking dat in dit dossier de landbouw eens te meer stiefmoederlijk wordt behandeld.  Zijn fractie is volgens het Keiems raadslid niet tegen natuurgebieden maar ook de landbouw moet zich volgens hem maximaal kunnen ontplooien.  Hij ontwaarde in het plan opnieuw een beperking voor die ontplooiing en vroeg daarom in de tekst de schrapping van de zin “zo nodig met aanduiding van een ruimere omgeving” .  Hij vreesde immers met deze zin een blanco cheque aan het plan te hangen waardoor de nu goedgekeurde bescherming op termijn een veel ruimere omgeving als werkgebied zou krijgen.  Toen schepen Martin Obin en zijn CD&V-fractie instemden met deze schrapping om duidelijkheid te scheppen, vonden ze hiervoor niet onmiddellijk gehoor bij coalitiepartner SP.a-open die niet zinnens was deze tekst ter elfder ure nog te wijzigen.  Na enig aarzelen, waarbij uiteindelijk raadslid Eric De Keyser (SP.a-open) als laatste overstag ging, ging uiteindelijk toch iedereen akkoord met de aanpassing en stonden alle meerderheidsneuzen opnieuw in dezelfde richting.  De bestuursmeerderheid was maar voor eventjes het noorden kwijt geweest of is er dan toch een barstje te ontwaren in het solide gewaande CD&V-SP.a-open-schild? Wel zeker was dat hiermee de avond van Idee2006-raadslid Deprez alvast niet meer stuk kon.

En bij al die commotie ging het zowat verloren maar wat houdt dit beheersplan nu eigenlijk in?  Volgens schepen Martin Obin (CD&V) wil men in navolging van eerdere projecten het beheer van grachten en waterlopen in het komgrondengebied van Lampernisse verder uitbouwen.  Maar door het beschermd statuut van dit gebied moet hiervoor een beheersplan opgemaakt worden.  Men vermijdt hiermee dat men telkens een aparte vergunning voor kleinere werken moet aanvragen. Daarnaast kunnen aanvragers via dit beheersplan voor zowel het onderhoud van grachten of laantjes als voor het onderhoud aan woningen in dit beschermd gebied nu ook een toelage krijgen van Onroerend Erfgoed.
In voorbereiding van dit beheersplan werd ook reeds een wetenschappelijke voorstudie opgemaakt die weergeeft welke belangrijke fauna en flora er in dit gebied aanwezig is. Belangrijk is verder ook dat alle werkzaamheden opgenomen in dit beheersplan steeds op vrijwillige basis gebeuren. Voor schepen Obin moet dit beheersplan dan ook niet alleen de intrinsieke waarde van het landschap ten goede komen maar het moet ook ondersteunend zijn en gedragen worden door de betrokken eigenaars en gebruikers.
De kost van dit beheersplan wordt geraamd op 35.000 euro en daarvan wordt 80 % betaald door Onroerend Erfgoed. De overige 20% wordt voor 40 % betaald door Alveringem en voor 60 % door Diksmuide. (DLD)